Definitivno je odgovor na ovo pitanje teško pronaći ili dati. Naime, neki kažu da je ovo jedna od najdugovječnijih debata kada su u pitanju ova dva napitka.


Oba napitka imaju svoje prednosti, ali i mane. Čaj je pomogao mnogima i pomaže i dalje kod nepredvidljive i bolne mjesečnice, a žuti i zeleni čaj, odnosno čajevi s kofeinom, održavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava.
S druge strane, kava, unatoč tome što je vrlo poznata zbog toga što stvara ovisnost, ako se pije u umjerenim količinama također ima puno prednosti.

Malo smo istražili i pronašli nekoliko zanimljivih činjenica o ovim napitcima. Pa tako, čajevi s kofeinom djeluju stimulativno i otklanjaju umor te njihovo ispijanje ujutro može vam dati potrebnu energiju. Topli napitak crne boje – kava je opet zdrava za srce, krvne žile i rad metabolizma, dok kofein daje potrebnu energiju.

Postoje čak i istraživanja koja su pokazala kako kava poboljšava kognitivne sposobnosti, odnosno pamćenje i funkcioniranje mozga i do 24 sata nakon ispijanja kave.

Svi čajevi su više-manje iznimno dobri za hidrataciju, a ispijanje čaja može pomoći u mršavljenju. Zeleni čaj jedan je od najpoznatijih kada je mršavljenje u pitanju. On će ubrzati vaš metabolizam, a i radi se o napitku koji bez ikakvih dodataka skoro pa ni nema kalorija.

I onda, što ste odlučili? Oba napitka imaju dugotrajne pozitivne zdravstvene posljedice, međutim i kod jednog i drugog morate pripaziti na to koliko ga pijete i koliko kofeina dnevno u svoj organizam unosite. Bilo bi dobro izbjegavati pretjeran unos kofeinskih napitaka prije spavanja jer može doći do nedostatka sna. Stoga, nakon svega što ste pročitali nikako nemojte nasjesti na mitove o lošem utjecaju ovih napitaka, već započnite jutro s ispijanjem jedne šalice vašeg omiljenog napitka i hrabro zakoračite u nove radne pobjede.

Izvor: F. I.