Kako “spriječiti” ulazak koronavirusa u kuću?


Socijalna distanca je glavno oružje za obranu od virusa. A pravilna higijena – čišćenje i dezinfekcija štite dom!

Socijalna distanca najučinkovitije je oružje za borbu protiv koronavirusa: Ako virus ne pronađe koga zaraziti, širenje će se usporiti. U ovom je razdoblju, pogotovo ako izlazite iz kuće, vrlo važno održavati dobru osobnu higijenu i održavati kuću čistom kako ne bi došlo do zaraze. Često prozračivanje prostorija, dezinfekcija kvaka, ručki i prekidača korisne su prakse za zaustavljanje koronavirusa. Bez tjeskobe i pretjerivanja, jer je glavni izvor infekcije širenje kapljičnim putem ili bliski i dugotrajni kontakt s osobom pozitivnom na Covid-19.

Kad idete kući

Dobra je praksa da cipele skinete čim uđete u kuću ili ih ostavite pred ulaznim vratima. Ovo je prijedlog kojeg je dobro primjeniti ne samo u sprječavanju širenja koronavirusa, jer na taj način i inače sprječavamo mikroorganizme da uđu u kuću. Što se tiče odjeće, kaputa, majica, osim ako niste boravili u visokorizičnim okruženjima (bolnice, starački domovi), nije ih potrebno oprati po povratku. Jakne i kapute najbolje je staviti na vješalicu za odjeću (nikako ne na kauč ili krevet). Ako ste posebno zabrinuti, odjeću možete ostaviti na balkonu, na svježem zraku, ako imate mogućnosti. Alkohol i klor ne smiju se prskati po odjeći (pa čak ni po tijelu!), jer su iritabilni i otrovni.

Očistite i dezinficirajte

Čišćenje i dezinfekcija dvije su vrlo različite stvari. Čišćenje podrazumijeva uklanjanje onečišćenja s površine, dok dezinfekcija uključuje uništavanje patogena. Radi sigurnosti, oba postupka bi se trebala obavljati svakodnevno ako više osoba ulazi i izlazi iz doma. Prije svega, površine se moraju očistiti uklanjajući tako prašinu ili nečistoće. Mogu se čistiti sapunom i vodom ili sprejom za čišćenje. Tada se mora nanijeti dezinficijens pogodan za površinu koju tretirate. Pokazalo se da virus brzo umire (u roku od jedne minute) nakon tretiranja dezinficijensom na osnovi etilnog alkohola (62-71% etanola), vodikovog peroksida (0,5% vodikovog peroksida) ili izbjeljivača (0,1% natrijevog hipoklorita). Pritom je važno istaknuti da ne miješate više proizvoda zajedno misleći da ćete tako dobiti još moćnije sredstvo protiv koronavirusa. Nadalje, valja imati na umu da nijedno istraživanje nije dokazalo da je samo dodirivanje površine bilo izvor zaraze. Osoba će se zaraziti ako nakon dodira zaražene površine, rukom dotakne lice, nos, oči ili usta.

Što očistiti ako nemate vremena

Naravno, ne možete svakodnevno čistiti i dezinficirati dom od stropa do poda. No, možete se usredotočiti na ono što kod kuće često dodirujemo: ručke, tipke, prekidači, daljinski upravljači i naravno elektronički uređaji.

Kupaonica

Slavine u kupaonici moraju se pažljivo očistiti (alkoholom ili izbjeljivačem). WC školjka mora se ispirati sa zatvorenom WC daskom, jer se postojanost virusa u izmetu pokazuje čak i mnogo dana nakon virološkog oporavka pacijenta (negativan test), a toaletno ispiranje stvara aerosol: bolje je izbjegavati udisanje tih čestica.

Perilica rublja i perilica suđa

Za pranje rublja i posuđa temperatura vode mora biti visoka: iznad 60 stupnjeva za perilicu rublja i oko 70 za pranje posuđa. Bilo koji program s niskim temperaturama nema učinak pranja i saniranja poput onih velike topline. Neki programi pranja i antibakterijski tretmani koji sprječavaju stvaranje plijesni i klica unutar su korisni za perilice rublja. Okoliš s vrlo visokim temperaturama, uključujući i one za sušenje, obično stvara nepovoljno okruženje za mikroorganizme.

Provjetravanje

Sobe treba provjetriti otvaranjem svih prozora, a propuh ubrzava sam proces. Čak i starije osobe lošije cirkulacije moraju prozračiti sobe: bolje je prekriti se dodatnim komadom odjeće nego boraviti u sobi sa ustajalim zrakom. Preporučljivo je otvaranje prozora rano ujutro ili navečer, kada je cestovni promet manji, a time i količina smoga u zraku. U prodaji je moguće pronaći i uređaje koji filtriraju zrak. Prikladni su za one koji žive u malim stanovima, a posebno u prostorijama koje nije moguće provjetravati.

Klima uređaj

S dolaskom viših temperatura i vrućina većina će pribjeći korištenju klima uređaja. Pritom nisu potrebne posebne sanitarne zaštite, već uobičajeno održavanje i čišćenje filtera.

Hrana kupljena u supermarketu

Ako strahujete da je ambalaža iz supermarketa kontaminirana, najbolji je savjet da operete ruke i/ili ih dezinficirate prije početka konzumacije bilo koje hrane koju izvadite iz kutija ili vrećica. Poželjno je oprati voće i povrće u vodi, a ako ćete nešto od toga skuhati, nema opasnosti od preživljavanja virusa. Važno je imati na umu da najveću opasnost ipak predstavlja količina ljudi u supermarketima stoga je najbolji način odlaska u kupovinu sastaviti popis namirnica koje su vam potrebne kako bi se kupovina obavila u što kraćem roku. Ukratko, i u ovakvim situacijama se pridržavajte standardnih mjera sigurnosti, ali ono najvažnije, prije svega operite ruke čim se vratite kući i obavezno operite ruke prije svake konzumacije hrane.

Fokus na rukavicama

Kao i maske, rukavice se također moraju pravilno koristiti i ne zamjenjuju pravilnu higijenu ruku koja se mora održavati temeljitim pranjem najmanje 20 sekundi. Kada se zaprljaju, moraju se promijeniti (pritom ih je tijekom skidanja potrebno “okrenuti naopačke”) i odložiti u nesortirani otpad. Poput ruku, ne smiju doći u kontakt s ustima, nosom i očima, a ni u kojem slučaju se ne smiju upotrijebiti ponovno. Korisne su pri kupovini u supermarketu i za čišćenje kuće.

 

Photo by Clay Banks on Unsplash