Jedinstven projekt u RH; Muzej krapinskih neandertalaca godišnje posjeti sto tisuća ljudi


Projektirao ga je Sisčanin, arhitekt i oblikovatelj Željko Kovačić, (Sisak, 10. IX. 1951) poznat po svojim ‘muzejskim zah­vatima’, gotovo da bi se moglo reći da je svojim radovima postavio mjerilo po kojem se određuje uspješnost arhitektonske interpretacije i organizacije nekoga muzejskog postava.

Projekt koji donosi prihode cijelom kraju Muzej krapinskih neandertalaca je tijekom 2018. posjetilo blizu sto tisuća osoba, što dokazuje da stalni muzejski postav i programi koje Muzej organizira još uvijek privlače brojne posjetitelje. Muzej ponajviše obilaze grupe učenika u sklopu organiziranih školskih izleta, zatim grupe umirovljenika, ali i odraslih osoba te individualni posjetitelji, obitelji s djecom.

U razgled muzeja kreće se s 23. kolovozom 1899., kad u Krapinu po porvi puta dolazi Dragutin Gorjanović-Kramberger. Prikazana je Krapina u to doba s gradonačelnikom Vilbaldom Slugom, koji je Krambergera odveo na lokalitet, te apoteka u kojoj su zaštićeni prvi nalazi. Izlošci dalje vode kroz razvoj suvremene znanosti, pitanja koliko je star svijet i početak razvoja geologije do 1856. i prvih otkrića pračovjeka u kamenolomu u Neandertalu. Među ostalim, slijede prikazi otkrića 1886. u Spyju u Belgiji, zatim javanskog čovjeka 1891. te 2. rujna 1899. kada počinju iskapanja u Hušnjakovom pod vodstvom Dragutina Gorjanovića-Kramberegera.

Muzejski postav prikazuje kozmičku, kemijsku i bilološku evoluciju s posebnim naglaskom na razvoj ljudske vrste i krapinskog neandrtalca. Slijedi prijelaz preko leda u dio koji govori o duhovnom svijetu neandertalaca i njihovim navikama. Posljednji dio muzeja prikazuje brzi kulturni i tehnološki razvoj ljudskog roda.

Krapinski neandertalac predstavljen je u polušpilji hiperrealističnim skulpturama francuske kiparice Elisabeth Daynès, a prikazan je u raznim životnim situacijama.