U Sisačkoj biskupiji u utorak, 27. ožujka 2023. godine potpisan je Ugovor o zamjeni nekretnina kojeg su potpisali ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i sisački biskup Vlado Košić. Zemljište koje je do sada bilo u vlasništvu Župe uzvišenja sv. Križa koristit će se za izgradnju kuća stradalnika u potresu. Današnjem potpisivanju prisustvovao je i župan Ivan Celjak.

„Novi Zakon o obnovi omogućio je da se aktivnije uključimo u stambeno zbrinjavanje sugrađana. Iz tog razloga smo u dogovoru s Ministarstvom i Sisačkom biskupijom osigurali zemljište na području grada Siska na kojem će biti smješteno 35 kuća za privremeno zbrinjavanje sugrađana koji su izgubili svoje domove u potresu, a nakon što prestane potreba za zbrinjavanjem naših sugrađana te će kuće ući u sustav Doma za starije osobe Sisak. Isti projekt primijenit ćemo na području grada Petrinje i Gline“, najavio je župan Celjak.
Ministar Bačić najavio je kako će nakon potpisivanja Ugovora, krenuti postupak darovanja zemljišta Sisačko-moslavačkoj županiji u Ulici Matije Šipraka na Zelenom brijegu u Sisku na kojem će Županija izgraditi 35 kuća.

„Ovo je jedan od modela stambenog zbrinjavanja prema novom Zakonu o obnovi. Vrlo brzo ćemo krenuti u postupak darovanja čestice Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi se u cijelosti mogao provest postupak nabave postavljanja montažnih kuća za sugrađane koji su sada u kontejnerskim naseljima, a koje će kasnije biti u funkciji proširenja domova za starije osobe u Sisku, Petrinji i Glini“, rekao je ministar Bačić.

Realizacija projekta kreće na području Gline gdje će se kuće graditi na zemljištu u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije u blizini Doma za starije osobe u Glini, a u tijeku je postupak odabira izvođača.