Subota ujutro, sisačka tržnica, poznato odredište brojnih gurmana u potrazi za finim, provjerenim domaćim proizvodima, navela nas je da napravimo intervju s jedinim sisačkim kumom među kumicama na odjelu prodaje sira i mliječnih prerađevina.

 

Već dobro poznat među drugim prodavačima, Mišo Perković dolazi iz Novog sela Palanječkog i proizvodnjom sira bavi se od malih nogu, gotovo 40 godina.

Upitali smo ga kako je sve počelo:

Proizvodnjom sira bavili su se moji roditelji, a potom sam ja nasljedio, proširio i modernizirao proizvodnju, tako da mogu slobodno reći da sam u ovome poslu od malih nogu, gotovo 40 godina.

Kod nas je cijela obitelj uključena u rad poljoprivrednog gospodarstva, dnevno se radi često i do 17 sati. Ustajemo ujutro u 5, a idemo spavati kasno, oko 22h.

U ponudi imaju različite vrste sira i to je ono što Mišini kupci vole.

U ponudi imamo preveli sir, svježi sir, zatim kuhani i dimljeni s okusima: vlascem, ljutom paprikom, grožđicama, te sa žele bombonima, orasima, bronhijem…

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo sa svojim proizvodima prepoznato je od strane brojnih kupaca, imaju svoje stalne kupce, stoga nas je zanimalo dogodi li se ikad da ne mogu pokriti svu potražnju?

U ponudi osim sireva imamo još maslac, sirutku, jaja, budući imamo oko 200 kokoši, uzgajamo teliće…dogodi se često kako ne mogu pokriti svu potražnju. Na tržnici sam samo subotom zbog kupaca kojima tako najviše odgovara, a i tjedna proizvodnja je tako planirana.

 

 

Budući imaju jednu od modernije uređenih sirana u Novom selu Palanječkom, upitali smo gdina Mišu kako gleda na ostanak mladih generacija u okviru poljoprivrednog gospodarstva te ima li na selu budućnosti. Isplati li se ulagati u ovakav oblik posla?

Budućnosti ima ali ta budućnost iziskuje mukotrpan rad i odricanje. Ako je čovjek odlučio ostati na selu, onda se isplati ulagati.

Iz znatiželje, upitali smo da nam otkrije tajnu proizvodnje ovakvog vrhunskog sira.
Recept ne možemo odati jer je tajna, ali iznimno pazimo na čistoću sirane, a važna je i kvaliteta mlijeka.

I za kraj, budući je jedini kum među kumicama, zanimalo nas je kako se snalazi i kakva je ekipa na tržnici?

Odlično se snalazim, komunikacija je jako važna, prisutna je poneka šala s kupcem, a atmosfera na tržnici je odlična.

Nije potrebno puno priče, uvjerite se i sami, dođite subotom na Gradsku tržnicu u Sisku i probajte ove vrhunske proizvode!