Izložba dječjih likovnih i literarnih radova pod naslovom „Potres na Banovini slikom i riječi djeteta“, postavljena je od danas u Strukovnoj školi Sisak.
Već smo pisali o ovoj zanimljivoj izložbi nastaloj u organizaciji i zajedničkim djelovanjem UHDDR O.O. Čepin, UHDDR T.O. Budaševo te Udruge za brigu o djeci i mladima „Radost“ Budaševo.

Literarne radove i crteže su izradila djeca sa područja Općine Čepin i Banovine iz Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora, Prve Osnovna škole Petrinja, OŠ Galdovo, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, OŠ Sela, OŠ Dragutin Tadijanović Petrinja, Područne Škola Mošćenica kao i djeca koja su se javila na natječaj odazvavši se pozivu Udruge za brigu o djeci i mladima „Radost“ Budaševo.
Izložba je najprije postavljena u Čepinu, tamo su i izabrani najuspješniji likovni i literarni radovi koji će biti i nagrađeni.

Ideja je bila da izložba dođe u Sisak, što se i realiziralo zahvaljujući međusobnoj suradnji već prije spomenutih organizatora izložbe, Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko – moslavačke županije te domaćinima iz Strukovne škole.
Početkom lipnja izložba se seli u Budaševu, u prostore u kojima djeluje Udruga „Radost“.

„Mi smo zahvalni UHDDR – u Budaševo na ideji i poticaju da se uključimo u ovu posebnu izložbu. Cijela je priča posebno emotivna za nas koji smo doživjeli i proživjeli ovaj strašan potres koji je pogodio naš kraj. U toj nevolji, lijepo je znati i osjetiti da netko misli o nama i pomaže, baš kao dragi ljudi iz UHDDR Općinski Ogranak Čepin“ – rekla je Ljiljana Slunjski, predsjednica Udruge za brigu o djeci i mladima „Radost“.

Djeca su posebno emotivno doživjela potres, stres i stradanja i to su vjerno i srčano prenijeli u svoje radove, a među velikim brojem radova komisija iz redova dragovoljaca Čepina i Budaševa odabrala je najbolje radove što je bilo veoma teško jer sva djeca zaslužuju velike pohvale za urađeno.
I u Sisku će se ponovno održati odabir likovnih i literarnih radova od strane novog prosudbenog povjerenstva. Cilj je da se izabere i nagradi što više dječjih radova te se djecu potakne na sudjelovanje na ovakvim i sličnim natječajima.
Nakon popuštanja epidemioloških mjera, planira se susret i međusobno druženje djece sudionika natječaja u Čepinu.

U sklopu izložbe postavljene su i fotografije akcija pomoći potresom pogođenim područjima u kojima su zajedno sudjelovali dragovoljci iz Budaševa i Čpina.

„Ovom prilikom UHDDR Budaševo zahvaljuje svima koji su pomogli oko postavljanja izložbe. Osobita zahvala ide učiteljicama koje su sudjelovale u svojstvu mentora ( Ljiljana Slunjski, Lucija Kovačić, Kate Friš) te gđi. Sanji Tomašinec koja je vrlo aktivno sudjelovala u postavljanju izložbe u Strukovnoj školi Sisak.
Očekujemo zajednički odlazak u Čepin, posjet Vukovaru te dodjelu nagrada za autore najuspješnijih likovnih i literarnih radova“ – istaknuo je g. Zdravko Vasilik, predsjednik UHDDR Budaševo.