IVAN CELJAK: NAJVAŽNIJE OD SVEGA JE LJUDE VRATITI U NJIHOVE DOMOVE I PROVESTI UČINKOVITU, BRZU I TRANSPARENTNU OBNOVU U SMŽ


SASTANAK U SISKU – OBNOVA U KONTEKSTU EU SREDSTAVA

Sisak, 20. ožujka 2021. – “Obnova mora biti učinkovita, brza i transparentna, najvažnije je što prije vratiti ljude u njihove domove”, poruka je Ivana Celjaka, saborskog zastupnika i kandidata za župana Hrvatske demokratske zajednice za Sisačko-moslavačku županiju.

Celjak je i inicijator današnjeg sastanka o temi “Europska sredstva kao odgovor na posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji te revitalizacija pogođenih područja” na kojem su sudjelovali Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu, Željka Josić, državna tajnica u Uredu za demografiju i mlade, Dalibor Bišćan, gradonačelnik grada Hrvatske Kostajnice, Stjepan Kostanjević gradonačelnik grada Gline, Magdalena Komes, ravnateljica Doma za starije i nemoćne, stručni suradnik Mihael Jurić te Mario Čelan, ravnatelj razvojne agencije SMŽ koja je i najbolja europska razvojna agencija 2020. godine.
“Važno je istaknuti da se našoj županiji dogodila neviđena katastrofa koju nitko nije mogao predvidjeti. Uslijedila je kriza koja nadilazi institucionalne i ljudske kapacitete lokalne i područne samouprave i zato je tu država, na koju računamo i dalje”, istaknuo je Celjak te dodao kako je Vlada dan nakon potresa odobrila 120 milijuna kuna pomoći, Hrvatska elektroprivreda omogućila opskrbu električnom energijom, Hrvatske autoceste otvorile autoput kako bi se moglo kretati slobodno i bez naknade, Hrvatske željeznice omogućile besplatan prijevoz za Sisačko-moslavačku županiju, a poduzetnicima za saniranje štete u SMŽ dodijeljeno je ukupno 10 milijuna kuna.

“Na terenu smo svaki dan u kontaktu s ljudima koji su pogođeni potresom, nitko se nitko nadao ovakvoj katastrofi. Svi mi se moramo staviti na raspolaganje našim sugrađanima da im što prije omogućimo kvalitetan život”, dodao je Ivan Celjak.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol istaknuo je kako će se nastaviti boriti za ovaj kraj posebno kroz programe koji su namijenjeni smanjenju razlika u razvijenosti svih dijelova Europske unije te kroz program “pametnih sela”, ujedno je i potpredsjednik Međuskupine Ruralna, planinska i udaljena područja (RUMRA) i pametna sela.

“Osim obnove kuća izuzetno je važno pokrenuti gospodarstvo, otvoriti radna mjesta, to je jedino što će omogućiti ljudima da ostaju ovdje. Vlada je ispregovarala pomoć od 24 milijarde eura, što je najveći iznos za jednu državu po glavi stanovnika, dok će na temelju procijenjene štete Hrvatska iz Fonda solidarnosti EU zatražiti isplatu 319,19 mil.eura”, istaknuo je Sokol te dodao kako je 830 milijuna kuna preusmjereno na obnovu iz drugih projekata koji se financiraju iz Europske unije. To će biti prva faza obnove, druga će se odnositi na digitalnu tranziciju, zeleni plan, zdravstvo, demografiju i revitalizaciju.

Izvor: Odnosi s javnošću Hrvatske demokratske zajednice Sisačko-moslavačke županije