Danas je u prostoru Centra za socijalnu skrb Sisak bilo doista svečano s puno radosti, zadovoljnih dječjih lica i blagdanske topline.
Na održanoj završnici humanitarne akcije Centar je donirao osobna računala udomiteljskim obiteljima koje brinu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi školske dobi, kao i prigodne darove za sve mališane iz udomiteljskih obitelji.
Nakon pozdravne riječi ravnateljice Centra za socijalnu skrb Alenke Ljubešić te djelatnica Centra Marijane Mačković i Ivane Ivša – u ime domaćina, okupljena djeca su, zajedno sa svojim udomiteljima te prijateljima i suradnicima Centra uživala u malom, ali prekrasnom glazbenom programu koji je za sve pripremio i izveo petnaestogodišnji M. C., polaznik prvog razreda srednje glazbene škole, također dijete iz udomiteljske obitelji. Njegove izvedbe na klaviru bile su užitak za uho, ali i dokaz kako svako dijete ima talente i kako ih uspješno razvija uz pomoć i podršku obitelji, u ovom slučaju udomiteljske.
Nakon programa podijeljeni su darovi, a onda su se svi okupljeni družili uz razmjenu dobrih blagdanskih želja.

O cijeloj humanitarnoj akciji Centra za socijalnu skrb Sisak, kao i planovima za rad s udomiteljima u budućnosti, više nam je rekla Alenka Ljubešić, ravnateljica Centra.

„Nakon što smo od nadležnog ministarstva dobili nova računala, imali smo na raspolaganju 15 postojećih računala. Javila se ideja da upravo njih doniramo udomiteljima za djecu. Obzirom da nismo imali dovoljno računala za sve udomiteljske obitelji, odabrali smo one kod kojih su smještena djeca školske dobi smatrajući kako će im to biti korisno i dobro obzirom na njihove obveze u školi, dakle omogućiti im da se svakodnevno koriste računalom za svoj rad.
Naši informatičari iz Fokus infoprojekta donirali su rad i vrijeme kako bi računala osposobili, uredili i nadogradili. Ona su sada kao nova, u njih je ugrađen i dio sasvim novih dijelova.
Pozvali smo naše udomitelje i djecu, pripremili ovu svečanost te u suradnji s Caritasom i Crvenim križem osigurali prigodne paketiće za svu djecu, i školske i predškolske dobi iz udomiteljskih obitelji, s porukom udomiteljima koliko su nam važni kao suradnici i partneri, a djeci da su najvažnija i da prepoznajemo njihovu potrebu za životom u obiteljskom okruženju i želju za blagdanskim ozračjem ovih prosinačkih dana.
Ova je akcija ujedno i poziv novim i potencijalnim udomiteljima da nam se jave.
Naš tim za udomiteljstvo im je na raspolaganju, tu su kolegice Marijana Mačković i Ivana Ivša.”

Zanimalo nas je što se u Centru planira u godini koja stiže. Ima li najava sličnih ili nekih novih akcija:

„ Već tradicionalno organiziramo obilježavanje Međunarodnog dana obitelji, 15. svibnja, kada se družimo s našim udomiteljskim obiteljima.
Od 1. siječnja kreće primjena novog zakona o udomiteljstvu. Naše aktivnosti bazirat ćemo na promicanju udomiteljstva i prezentiranju spomenutog zakona koji donosi velike novine. Jedna od najvećih je profesionalno bavljenje udomiteljstvom , profesionalizacija udomiteljstva – gdje mi vidimo mogućnost dobivanja većeg broja udomiteljskih obitelji , obitelji koje su mlađe životne dobi i koje bi prepoznale udomiteljstvo kao svoju profesionalnu djelatnost. Ono što smo do sada radili, a to ćemo također i ubuduće, su edukacije za naše udomitelje, kako one zakonom obvezne, tako i one koje organiziraju naše kolegice ovdje putem različitih radionica, kako bi udomitelji mogli što bolje skrbiti o djeci i kvalitetnije se suočavati s izazovima rada s djecom.“

Svima koji su utkali vrijeme, trud i ljubav u pripremu i provedbu ove prekrasne akcije, od srca čestitamo.
Lice djeteta ozareno srećom, male ruke koje grle svoj dar i zahvalnost u dječjim očima, blagdanski su dar neprocjenjive vrijednosti – za svakoga!