Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima i uz nazočnost predstavnika Hrvatskih autocesta te zainteresiranih mještana, obišao je gradilište u blizini Žažine, mjesta na području Općine Lekenik, jedno od gradilišta na dovršetku autoceste Zagreb-Sisak, odnosno dionice Lekenik-Sisak.

Dionica autoceste Lekenik-Sisak duga je 10,9 km, a na njoj se upravo gradi šest putnih prijelaza s nadvožnjacima i drugom infrastrukturom.
Dovršeni su pripremni radovi na dionici, izmještanje instalacija, zaštitna arheološka istraživanja i krčenje šuma, ishodovana je i izmjena lokacijske dozvole za dio trase, gdje je to bilo nužno.

Izvođači su uvedeni u posao 25. veljače 2022. godine, s rokom izvođenja radova od 24 mjeseca. Ukupna vrijednost radova je nešto više od 281 milijun kuna, čemu valja dodati i vrijednost stručnog nadzora, od blizu 4 milijuna kuna.
Na trasi se gradi nasip, a dobrom se dinamikom odvijaju i radovi na nadvožnjacima Petrovec, Sela i Greda.

Josip Draženović iz Hrvatskih autocesta, koordinator izgradnje na dionici Žažina-Sisak rekao je kako radovi teku planiranom dinamikom. Svi prethodni radovi su odrađeni i nada se da će se radovi završiti u planiranom roku, a to je proljeće 2024. godine.
Paralelno traju radovi i na dovršetku spojne ceste uz radove na autocesti koju su Siščani čekali godinama, a Grad hrvatskih pobjeda dobit će i ulaz kakav zaslužuje. Naime, paralelno se odvijaju radovi i na novom Odranskom mostu, čija se dinamika radova također ocjenjuje zadovoljavajućom.

“Ovo su najveća ulaganja i najveći infrastrukturni projekti hrvatske Vlade na čijem je čelu Andrej Plenković. Mnogi su godinama govorili, da ne kažem manipulirali projektom autoceste i novog mosta, obećavali, no najveća ulaganja na području Siska u mandatu su ove Vlade i ove županijske uprave. Imamo izvrsnu suradnju sa resornim ministarstvima, kontinuirano tražimo i apliciramo s projektima koji doprinose revitalizaciji našeg kraja. Puno puta sam spomenuo, a i sada ću opet, ovo je prilika koju smo dobili za napredak i ne smijemo tu priliku propustiti,“ istaknuo je župan Celjak, koji je u razgovoru rekao i:
“Možda se nekima čini da trčimo maraton, svaki dan smo na drugom gradilištu, predstavljamo nove mjere, ali ovo je izvanredno stanje, stanje nakon katastrofe, nema sada odmora i čekanja. Sredstva dobivena iz Fonda solidarnosti moraju se utrošiti do predviđenog roka i svi smo dužni dati svoj doprinos u obnovi i razvojnim projektima. Sad je prilika za obnovu, sad je prilika za novi početak, sad je prilika i za autocestu, brzu cestu, novi most, poduzetničke centre…sad je prilika za ulaganje u ljude.”

Dovršetak autoceste Zagreb-Sisak najvažniji je infrastrukturni projekt na području Sisačko-moslavačke županije koji će izravno utjecati na razvoj gospodarstva.