Gordan Lederer poginuo je na današnji dan 1991. godine na radnome zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja za vrijeme srpskih napada na Pounje. Spomen obilježje Slomljeni pejzaž do danas je postalo prepoznatljivim simbolom borbe za istinu i pravdu!

Boraveći sa braniteljima, Gordan je snimao neprijateljske napade i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini. Vjerujemo da su vam svima njegova djela Banijska ratna praskozorja izmamila suzu, ali i pokazala istinu o ratnim strahotama i tko ih je počinio. Svojom kamerom snimio je emocije naših branitelja, njihove razgovore šutnjom i njihove strepnje, a hrvatskom narodu svjedočio je istinu.

Prenio je ljepotu hrvatskog zajedništva, idealizma i predanja najboljih hrvatskih mladića ideji slobode. Svijetu je prenio istinu o agresiji neprijatelja na Hrvatsku i na tome mu zauvijek trebamo biti zahvalni. Njegovo oružje bila je njegova kamera, a svoj posao radio je iznimno predano i hrabro.

Gordan Lederer ostaje kao učitelj istine, kao osoba koja je svojim bićem, svojim životom, radom, posvjedočila što je prava istina. Rat se dobiva istinom, a ona u sebi sadržava i pravdu i ljubav, a on je uz oružje istine – kameru – u svojim rukama imao i ljubav… ljubav prema svim Hrvatima, prema svojoj domovini, ali i ljubav prema onima koju su tada sasuli svu mržnju na ove naše prostore.

Kamera s kojom je snimao kada je pogođen čuva se u Hrvatskom povijesnom muzeju.
Foto:wikipedia