“Evo blaga Crkve!”

Sveti Lovro, đakon i mučenik, rođen je u Španjolskoj u 3. stoljeću. Učitelj mu je bio arhiđakon Siksto koji je kasnije postao papa Siksto II.
Obzirom da se osobno uvjerio u Lovrinu hrabrost, duboku vjeru i ljubav prema siromasima, poveo ga je sa sobom u Rim i postavio za arhiđakona Rimske Crkve. Lovro je brinuo o crkvenoj blagajni i siromašnima.
258. godine, car Valerijan, jedan od najžešćih progonitelja kršćana toga vremena, dao je pogubiti mnoge kršćane, među njima i papu Siksta II.

Prije svoje smrti papa Siksto je, prema predaji, prorokovao Lovri  mučeničku smrt, rekavši mu da najprije sav crkveni novac podijeli siromasima.

Lovro je tako i učinio, a kada je nakon tri dana došao na sud  od njega je zatraženo da se odrekne svoje vjere i da  preda crkveno blago. Tada je sveti Lovro pokazao mnoštvo sirotinje i ubogih, koje je poveo sa sobom, te rekao kako su oni istinsko blago Crkve.

Ljut što ga je sveti Lovro tako nadmudrio, rimski je prefekt naredio Lovrino mučenje i smrt prženjem na roštilju. Predaja također navodi kako je sveti Lovro, podnoseći takvo mučenje, u jednom trenutku rekao kako je pečen s jedne strane i da ga treba ispeći i s druge.

Umro je 10. kolovoza 258. godine.

Jedan je od zaštitnika Rima. Također je i zaštitnik komičara, kuhara i mesara.

Brojne crkve nose njegovo ime. U našoj domovini to je trogirska Katedrala svetog Lovre, crkve sv. Lovre u Petrinji i Požegi …..

Suze svetog Lovre

Kiša meteora zvana Perzeidi – po sazvježđu Perzeja, poznatija kao Suze svetog Lovre, vidljiva je na  nebu nekoliko noći za redom upravo oko blagdana sv. Lovre.

U tom vremenu, velik broj meteora, tj. krhotina iz svemira udara u Zemljinu atmosferu i za sobom ostavlja tragove svjetla. Običnom čovjeku se čini kao da u tom trenutku padaju zvijezde. Prizor je to vrijedan divljenja.

Izvor: Vjera i djela, Wish.hr
Foto: pixabay, duhovnost.net