Heroji Domovinskog rata – Berislav Pavičić


Borba za hrvatsku samostalnost odnijela je brojne ljudske živote. Jedan od života koji su srpski pobunjenici uzeli bio je i život Berislava Pavičića Bere, hrvatskog branitelja.

Berislav Pavičić Bera rođen je u Sisku 1955. godine, gdje je završio strojarsku tehničku školu. Zapošljava se u zagrebačkoj tvrtki “Monter”. Nagovještajem demokratskih promjena i urušavanjem totalitarističke vladavine Komunističke partije, Berislav Pavičić se uključuje u osnivanje Hrvatske demokratske zajednice na području tadašnje općine Sisak. Zajedno s Marijanom Celjakom sudjeluje u organiziranju ustroja obrane sisačkog prostora od već tada puzajuće velikosrpske agresije koja je početkom 1991. godine počela pokazivati svoje pravo zločinačko lice. Još 1990. godine postaje zapovjednikom nenaoružanih odreda Narodne zaštite za Sisak Stari. Dragovoljno se priključuje obrani suverenosti Republike Hrvatske kao pripadnik rezervnog sastava policije zatim i Zbora narodne garde. Ulazi u borbeni sastav 57. SAMB-a koji nakon pogibije zamjenika zapovjednika Marijana Celjaka nosi njegovo ime. Berislav Pavičić prvotno odlazi na sunjski teren zatim se vraća u Novo Selo i Komarevo. Postaje zapovjednikom druge satnije 57. SAMB-a “Marijan Celjak”. Na toj dužnosti gine u tijeku akcije na Stražbenicu na području Kotar šume.

Posmrtno je promaknut u pukovnika Hrvatske vojske te je odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog. Njegovi prijatelji i suborci iz 57. SAMB-a “Marijan Celjak” u znak poštovanja prema Beri nazivaju vojarnu u sisačkom naselju Galdovo njegovim imenom.