Nakon upućenog službenog poziva za organiziranje nastave na potresom pogođenim područjima saborskog zastupnika Ivana Celjaka, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs izjavio je kako će se u nekim školama početak drugog polugodišta ipak odgoditi.

Odgodu nastave za sada zatražilo je osam škola. “Oko 460 đaka nema pristup internetu, za njih se ide u osiguravanje sim-kartica, oko 10 posto odnosno nešto više od 1400 učenika nije više na tom području nego se nalaze negdje drugdje, devet škola neće se moći obnoviti nego su kompletno uništene i trebat će ih srušiti i napraviti nove. Imamo 19 škola koje će se moći obnoviti, 22 škole koje nisu stradale i koje su sigurne”, izjavio je prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Saborski zastupnik Ivan Celjak apelirao je nakon mnogobrojnih upita zabrinutih roditelja i učitelja čije se stajalište o početku nastave uvelike razlikuje od onoga kojeg je zastupala gradonačelnica Grada Siska najavljujući njegov početak prvotno planiranog 18.01.2021.
Unatoč pritisku roditelja, učitelja, sindikata i zastupnika Ivana Celjaka te više od 4000 potpisa peticije za odgodu nastave, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček oglušila se na potrebe svojih Siščana i Siščanki te je u konačnici popuštajući pred odlukom ministarstva, odgodu nastave najavila na prepoznatljiv, sebi svojstven način ističući da je do nje došlo zbog zatraženih plaćenih dopusta učitelja od 18. siječnja.

Gradonačelnica je po mišljenju mnogih stanovnika grada Siska odluku donijela ishitreno ne obazirući se na potrebe svojih građana i stvarno psihološko stanje onih najmanjih i najranjivijih. Život se mora vratiti u prvobitno stanje, ali tek onda kada se za to stvore potrebni uvjeti. Optužbe na račun Sindikata učitelja koji su najbliži materiji i problemu koji je snašao ne samo djecu već i same učitelje u vremenima kada tlo i dalje podrhtava u najmanju ruku su neprofesionalne i neprihvatljive, ističu neki roditelji i učenici.
Odgovornost za 20-30 učenika u prenapučenim školama, bez psihološkog i evakuacijskog plana teret je koji se ne smije nametnuti niti učiteljima, a posebice ne roditeljima koje zakon obvezuje na školovanje djece.

Izvor: I. M.
Foto: tportal.hr