Inovativnim načinom korištenja geotermalne vode u Topuskom do novih stanovnika, turista i zelenih projekata

Na Završnoj konferenciji projekta „Topusko pametni termalni grad“ ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva TOP-TERME d.o.o. dr. Domagoj Mosler prezentirao je ostvarene rezultate te istaknuo kako je jedan od glavnih ciljeva bio povećati kapacitet toplinske mreže te da se preostali poslovni i privatni potrošači Topuskog priključe na geotermalnu vodu, čime bi Topusko postalo energetski neovisno. Projekt predstavlja snažnu inicijativu temeljenu na inovativnom kaskadnom korištenju geotermalne energije u Hrvatskoj i regiji.
Lječilište Topusko i društvo TOP-TERME d.o.o., uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko, provode više projekata održivog razvoja zdravstvenog, turističkog, ugostiteljskog, energetskog i općenito gospodarskog aspekta razvoja Topuskog. Pod jedinstvenim nazivom “Topusko pametni termalni grad” objedinjeno je više inovativnih inicijativa kojima je zajedničko da se temelje na sveobuhvatnom korištenju geotermalne vode i energije i da predstavljaju jedinstvenu inicijativu ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.
“Nakon perioda intenzivnih aktivnosti s ponosom ističemo da smo, unatoč brojnim izazovima, značajnim naporima svih uključenih ostvarili sve postavljene ciljeve projekta. Ovo je velik i značajan projekt od kojeg će najviše koristi imati stanovnici općine Topusko,” izjavio je dr. Domagoj Mosler otvarajući Konferenciju. “Infrastruktura iz 70-ih je bila istrošena. Bilo je potrebno izraditi niz akata i procedura te ishoditi više dozvola i suglasnosti. Između ostalog izradili smo projekte zamjene i proširenja toplovoda, proširenja centralne toplinske stanice, Studiju geotermalnog potencijala, Elaborat o rezervama geotermalne vode i Elaborat zaštite okoliša. U tome smo uspjeli. Sada je plan da se na temelju izrađene projektne dokumentacije nađu daljnji načini sufinanciranja za izvođenje radova kako bi se što više dodatnih potrošača spojilo na grijanje na termalnu vodu te da privučemo stanovnike, turiste i nove zelene projekte“.
Načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić zahvalio je projektnim partnerima u ime stanovnika Općine. “Korištenje geotermalne vode ovdje je prisutno još od doba Rimljana, a sada će se koristiti na moderan način i dati širi zamah gospodarstvu Topuskog”.
Zamjenik Veleposlanika Kraljevine Norveške, g. Helge Klouman Marstrander, podijelio je kako u Norveškoj 98% energije dolazi od hidro energije i da za Norvešku kažu da je “Powered by Nature’‘. “Hrvatska bi također uz svoje prirodne izvore, geotermalnu energiju, snagu vjetra i sunca, mogla koristiti potpuno zelenu energiju. Postojeća svjetska politička situacija i klimatske promjene traže hitne promjene energetskog sustava Europe, poticaj ekonomije da prijeđe na zelenu energiju te na zajedničke zelene projekte zemalja članica i razmjenu znanja i iskustava”.
Tijekom konferencije putem video veze se obratio i predstavnik projektnog partnera g. Hafsteinn Helgason koji je prezentirao iskustvo islandskog poduzeća EFLA u korištenju geotermalne energije uz osvrt na Topusko. Stručnjaci EFLA-e izjavili su kako je geotermalna energija neprocjenjivo blago koje treba iskoristiti, a ujedno je jeftin, siguran i obnovljiv izvor energije.
Događanje je završeno panelom koji je moderirao prof. dr.sc. Tomislav Pukšec, dipl. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a na kojem su sudjelovali neposredni akteri projekta. Lovre Karamarko, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije tijekom rasprave je čestitao projektnim partnerima na izvrsnim rezultatima. “Zahvaljujem na sjajnoj suradnji. Istaknuo bih dodane vrijednosti koje je Projekt donio – gledali ste šire i u budućnost, animirali struku i resorna tijela, što je zaista hvale vrijedno i zato ćemo i u buduće računati na vas.“
“U protekle dvije godine puno smo naučili. Nikada više ljudi različitih struka nije bilo u Topuskom, koji su također učili na našem primjeru. Završetkom ovog Projekta korak smo bliže da se maknemo od zastarjelog načina korištenja geotermalne vode. Veselimo se novim radovima i novim projektima”, zaključio je dr. Mosler.