Budaševo u slavljeničkom raspoloženju


Proslavili Dan mjesta i Posvetilo

Danas je Budaševu bilo vrlo svečano. Obilježen je Dan mjesta te godišnjica posvete župne crkve bl. Alojzija Stepinca – blagdan u narodu nazvan Posvetilo.Svečani program počeo je procesijom od kapelice Gospe Žalosne, centrom mjesta sve do župne crkve, gdje se slavila sveta misa koju je predvodio mladomisnik, vlč. Hrvoje Zovko.

   

Nakon mise, održana je vrlo atraktivna vatrogasna vježba spašavanja unesrećenih nakon prometne nesreće koju su pripremili i zajedno izveli članovi DVD Budaševo i Vatrogasne zajednice grada Siska.Po završetku vježbe slijedilo je druženje domaćina  te dragih gostiju i prijatelja.

Važno je istaknuti da su u organizaciju ove proslave uključene brojne budaševske udruge u zajedništvu s Mjesnim odborom i župom. Upravo su članovi ribolovne i braniteljske udruge pripremali okrjepu za sve okupljene.

Uz Budaševčane, prvom dijelu proslave odazvali su se i gosti, g. Ivan Celjak, dožupan Sisačko – moslavačke županije te g. Ivica Kuzmić, načelnik općine Topusko. Budaševo i Topusko gaje odličnu suradnju i prijateljstvo. Povezali su ih, upravo,  budaševski „Glumci – župljani“.

Poslijepodnevni dio druženja nastavljen je u duhu tradicije i folklora. Manifestacija „Večer folklora“ sastavni je dio proslave Dana Mjesta i blagdana Posvetila već dugi niz godina. Tako je bilo i ove godine. Okupljene zborove i kulturno – umjetnička društva, u župnoj je crkvi blagoslovio župnik župe bl. A. Stepinca vlč. Krešimir Bulić. Nakon toga su predstavnici gostiju, mjesnih udruga i Mjesnog odbora Budaševo odali počast poginulim i preminulim braniteljima Budaševa zajedničkom molitvom i paljenjem lampaša ispred spomenika na Trgu Marijana Šokčevića.

U 18 sati započela je Večer folklora. Raznovrstan i izuzetno bogat program za sve prisutne izveli su: KUD „Sveti Juraj“ Zagorje Ogulinsko, KUD „Bistra“ iz Bistre, Klapa „Viva“ iz Koprivnice, HPD „Danica“ te ŽVS „Lađarice“ iz Siska.

Tako je veselo, uz puno pjesme i plesa završila ova velika proslava. Budaševčani su još jednom pokazali kako se suradnjom i slogom može napraviti puno toga dobroga za zajednicu u kojoj žive i rade.

Foto: Tomislav Šebalj, župa bl. A. Stepinca