22. lipnja 1593. – Bitka kod Siska


Bitka kod Siska koja se dogodila 22. lipnja 1593. označila je prvu veliku pobjedu ujedinjenih kršćanskih snaga srednje Europe protiv osmanske vojske. Bila je to prekretnica koja je naznačila zaustavljanje osmanskog prodiranja dalje u Europu.

 

Do tog vremena muslimanski Turci su intenzivno pustošili hrvatsko područje, zalijećući se čak i u susjednu Sloveniju. Osobito je bio zloglasan turski zapovjednik Hasan-paša Predojević, osvajač hrvatskog i katoličkog grada Bihaća. Rođen u Bosni i poput tisuća tadašnje hrvatske i kršćanske djece, otet je od muslimana, odgajan i novačen u jurišne muslimanske postrojbe – janjičare.

Hasan paša Predojević je 1592. sagradio most preko Kupe u blizini današnje Petrinje i preko njega provaljivao u područja između Save i Kupe. Vrhunac njegove arogantnosti bilo je razdoblje ljeta 1592. kad se utaborio kod rijeke Lomnice u Turopolju i odatle pustošio čitav kraj južno od Zagreba, spalivši 40 sela u turopoljskom području i okolici.

Sljedeće godine Hasan-paša je pokušao osvojiti Sisak, stratešku utvrdu na utoku Kupe u Savu.
Zanimljivo je da su zapovjednici obrane sisačke utvrde bili svećenici, jer je ona bila u vlasništvu zagrebačkog Kaptola. Kad je Hasan-paša opsjeo Sisak, u pomoć utvrdi priskočila je združena vojska hrvatskog bana Tome Erdödyja i austrijskih zapovjednika Eggenberga i Auersperga

Kada je 22.lipnja 1593. g. došlo do bitke, Hasan-paša je neoprezno postavio svoju vojsku u loš taktički položaj, tako da joj je rijeka Kupa bila iza leđa. Kad je kršćanska vojska uspjela potisnuti Turke, ovi su se dali u bijeg i velikim dijelom utopili u Kupi.

Sve do danas već preko 400 godina svakoga dana kao znak zahvale hrvatskim junacima za pobjedu u bitci kod Siska malo zvono zagrebačke katedrale oglašava se i zvoni u 14 sati, kao znak sjećanja na mladiće i vojnike Hrvate koji su Hrvatskoj “zaradili” najčasniji naziv u njenoj povijesti – “Predziđe kršćanstva”.

Izvor: Vojna povijest
Foto: Vojna povijest, Sisačka biskupija