Strukovna škola Sisak, uz partnerske škole Cooperativa de Ensino de V.N.Famalicão, CRL – E.P. Cior – Portugal, IES Joan Maria Thomàs , Palma de Mallorca-Španjolska, Samsun Rotary Kulübü Bilim ve Sanat Merkezi – Turska i Staatliche Berufliche Oberschule Schwandorf – Njemačka, od listopada 2019. godine sudjeluje u provedbi projekta Erasmus+ pod nazivom: Train, Work and Succeed in Europe (Učenje rad i uspješnost u Europi) uz .
Četvrti sastanak radne skupine održao se kod nas u gradu Sisku pod nazivom Be Modern and Save Tradition (Budi moderan i sačuvaj tradiciju).

Cilj projekta je poboljšati sposobnost učenika da donose odluke za planiranje svoje karijere i time poboljšaju svoju zapošljivost i konkurentnost na Europskom tržištu rada na način da se uz istraživanje i anketiranje ciljanih skupina, objavi vodič za učenike  koji će se koristiti u cijeloj Europskoj uniji.

Prvi posjet u sklopu mobilnosti održan je u listopadu 2019. posjetom gradu Schwandorfu u Njemačkoj, a drugi u gradu Samsunu u Turskoj u veljači 2020. Zbog pandemije uslijedila je stanka te su aktivnosti nastavljene posjetom portugalskom gradu Famalicao u studenom 2021.

Nastavnici i učenici partnerskih škola iz Španjolske, Portugala i Turske posjetili su Sisak od 21. do 25. ožujka ove godine. Partneri iz Njemačke nisu mogli doputovati zbog trenutnih strogih pandemijskih mjera u njihovoj zemlji.
Tijekom posjeta sudionici su obišli školu i školske radionice, upoznali sustav obrazovanja u Republici Hrvatskoj te stanje na tržištu rada na radionici koju su održali savjetnici iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Sisačkog područnog ureda.
Posjetili su poduzetnički inkubator Pismo u Novskoj i Centar gaming industrije, te dobili saznanja o razvoju novih tehnologija u našoj županiji.
U Holandskoj kući u Sisku, organizirano je predstavljanje industrijske baštine grada Siska. Tijekom posjeta upoznali su brojne kulturne, povijesne i prirodne znamenitosti grada Siska, Petrinje i Zagreba.

Završna mobilnost planirana je u svibnju ove godine na Palma de Mallorci u Španjolskoj.

Izvor: Ivanka Klarić