Grad Sisak na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček u riječkom modelu obrazovanja u osnovnim školama, vidi uzor za proširivanje programa za sisačke osnovnoškolce, pa će se tako od 01. listopada ove godine u svim sisačkim osnovnim školama provoditi Građanski odgoj i obrazovanje u petim razredima.

Zamišljen kao izvannastavna aktivnost, namjera je postupno proširivanje programa i na šesti razred nakon čega će se proširivati i na sedme i osme razrede.

Gradonačelnica je na konferenciji za medije istaknula kako Sisak za prvu godinu provođenja bilježi veliki odaziv, više od 40 posto učenika petih razreda odabralo je ovu aktivnost, edukaciju su prošla 22 nastavnika, a trenutno će program provoditi 12 nastavnika u 9 škola.

 

“Živimo u vremenu u kojem se dovode u pitanje neke temeljne civilizacijske vrijednosti kao što su antifašizam, rodna ravnopravnost, ljudska prava, pravo na spolnu orijentaciju.

 

 

Stoga je bila opravdana naša želja da već u petom razredu učenike učimo kako se izboriti za svoja prava, koja su to njihova prava i obveze, ali i kako biti solidarni s ostalima koji su slabiji i kako se izboriti za njihova prava. Mislim da će na taj način iz naših osnovnih škola izaći kvalitetni ljudi i kvalitetni građani Republike Hrvatske” – rekla je gradonačelnica.

 

Pročelnik UO za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač dodao je:

“Tek će se pravi efekt vidjeti kroz ovu godinu kada djeca koja nisu upisala Građanski odgoj vide koje će se teme obrađivati. Djeca koja u petom razredu izaberu Građanski odgoj slušat će ga do kraja osnovnoškolskog obrazovanja i to je bila ideja održivosti i kontinuiteta samog programa.”

Edukacija za nastavnike provodila se kroz 7 modula i 105 sati praktičnog i teorijskog dijela, tijekom ove godine, a ti moduli su Uvod u ljudska prava, Medijska pismenost, Politička pismenost, Participativna metodika, Obrazovanje protiv korupcije, Osnovni seminar medijacije i Volontiranje.

 

Ti sadržaji će se kroz Građanski odgoj i obrazovanje provoditi kroz iskustveno i istraživačko učenje,  istraživanja i projekte, terensku nastavu, a planirane su i prezentacije koje će učenici sami izrađivati te putem plakata i ostale učenike i djelatnike škole upoznavati s temama o kojima će učiti. Sisački nastavnici su nastavni plan i program sami izradili na temelju Priručnika za Građanski odgoj i obrazovanje koji je preuzet od Grada Rijeke.


Izvor:sisak.hr, Foto: Pixabay.com, sisak.hr