Kada smo bili mali sate smo provodili igrajući domino, memory, mlin i Čovječe, ne ljuti se.
Ljutili smo se na broj koji je pokazala kockica, varali mlađu braću i sestre i natezali roditelje za rukav da s nama odigraju još jednu rundu!

Igranje društvenih igara ostalo nam je u predivnom sjećanju i jedva čekamo da se počnemo igrati s našim mališanima. No, kada su djeca doista spremna za prvu društvenu igru?

Kada je vrijeme za prve društvene igre?

Djecu ni u čemu ne treba forsirati, pa tako ni u igri. Ako djetetu prerano ponudite sadržaj koji ne može shvatiti osjetit ćete samo razočaranje. Zato, polako. Svako dijete je u drugačijoj dobi spremno prihvatiti da određene igre imaju pravila i da ih se mora poštivati. Prihvaćanje igre u kojoj se mora sjediti i čekati svoj red kreće od četvrte godine. Neka djeca imaju veću moć koncentracije, pa su spremna već od tri i pol godine, a neka tek s pet. Ne očekujte da će odmah i uvijek prosjediti cijelu igru. Može se dogoditi i da se zaljube u memory, nekoliko dana koncentrirano spajaju parove, pa odluče da su šarene kartice bolje za bacanje u zrak jer je to vatromet. Ni to nije loše, to znači da su iz dosade izmislili nešto novo i svoje.

Kako odabrati društvenu igru za četverogodišnje dijete?

Prva igra koju ćete zajedno igrati mora biti dobro odabrana, a to samo znači da mora biti zabavna kako bi ju dijete lakše shvatilo. Naravno, uz vašu pomoć. Za početak odaberite igre koje su šarene i pune simpatičnih likova, igre u kojima dijete potičete da broji, spaja oblike i boje. I čeka svoj red. Društvene igre naučit će dijete strpljenju, suradnji i odvažnosti. Naučit će ga i da ono ne može uvijek biti najbolje i pobjednik.
I onda? Što čekate još? Krenite se igrati sa svojim djetetom!

Izvor: F. I.
Foto. pixabay