Na današnji dan rođen je glazbenik, glazbeni pedagog i skladatelj – Jimi Kurfirst


Jimi Kurfirst rođen je 15. ožujka, 1961. godine u Sisku. Električnu gitaru počeo je svirati s 9 godina, a u nju se zaljubio slušajući rock, blues i jazz. Klasičnu gitaru “otkriva” s 17 godina, u klasi prof. Felixa Spillera. 1981. osvaja prvu nagradu na natjecanju učenika i studenata gitare cijele bivše Jugoslavije.

U isto vrijeme član je “Zagreb Jazz Guitar Orchestra” pod vodstvom prof. Aleksandra Bubanovića. S 20 godina postaje učitelj gitare u sisačkoj glazbenoj školi Fran Lhotka, i na tom poslu djeluje 10 godina.

Cijelo to vrijeme Jimi, pravog imena Mario Vukušić se bavio i skladateljstvom, te 1983. godine sa vlastitim jazz fusion pjesmama osvaja 1. mjesto na regionalnom natjecanju autorskih bendova.

Izvor: Facebook, Jimi Mv Kurfirst (Jimi Kurfirst)

Na glazbenoj sceni je od 1989. godine, kao član tima Zrinka Tutića, a 1991. član je “Croatian music aida”, gdje svira s većinom hrvatskih glazbenih umjetnika, a među kojima su Tajči i Severina.

Od . do 1998. godine Jimi je stalni član sastava Crvena jabuka, a istovremeno je i studijski glazbenik. S pijanistom Joeom Meixnerom 1997. i 1998. godine u Beču snima autorske skladbe, i nastupa s internacionalnim bandom. Tijekom svoje glazbene karijere Jimi je svirao i snimao s Josipom Lisac, Radojkom Šverko, Dadom Topićem, Massimom Savićem, a radio je s grupama Songkillers, Divas i Colonia.

Snimio je i sam izdao autorski instrumentalni CD “Crossover” 2006. godine. Snimio je i aranžirao hrvatske jazz romance s akademskim slikarom Ivicom Marekovićem 2009. a od 2011. do 2013. surađuje sa saksofonistom i aranžerom Aleksandrom Tomićem.

Izdaje album “No Hard Feelings” za izdavačku kuću Spona, koji sadrži jedanaest autorskih skladbi, u rasponu od bluesa do jazza.

Jimi Kurfirst je bio član HGU-a, od 1997. Nominiran je za Nagradu Status Hrvatske glazbene unije u kategoriji za najboljeg gitarista 2001. godine, a od tada je i član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Preminuo je 29. rujna, 2014. godine, u Sisku, od posljedica duge i teške bolesti.

 

 

 

 

No Hard Feelings

Album “No Hard Feelings” sadrži jedanaest uistinu vrhunskih jazz rock blues fusion autorskih skladbi, koje su u potpunosti napravili Jimi Kurfirst i Aleksandar Tomić. Jimi Kurfirst je autor svih pjesama i odsvirao je sve gitare na albumu, dok je Aleksandar Tomić napravio aranžmane, miks i programiranje te svirao saksofon i bas gitaru.