Došašće – vrijeme mira i pripreme

Kao i svake godine, ne samo ove, došašće bi za kršćanina trebalo biti vrijeme mira i pripreme.  Djeci bi trebalo biti jasno tko to zapravo dolazi, a da se tek onda veselimo poklonima pod božićnom jelkom! Blještavilo nam ništa ne predstavlja.

Kao obitelj idemo na zornice da bismo se što bolje pripremili za Kristov dolazak. To nisu obične mise, već mise koje nas pripremaju. Ujutro je tiho, vlada tišina i mir potreban za Njegov dolazak u tišini. Tada imaš prilike ostati sam sa svojim mislima, sam sa svojim duhom u čekanju. Kao dijete nisam išao na zornice jer tada nismo imali svoju župnu crkvu. Sada kada imam svoju djecu, znam da je roditelj taj koji ih mora potaknuti  na odlazak na misu. Roditelj usmjerava dijete i odlučuje za dijete svojim primjerom. Isto tako znam da je ispravno već od malena im objasniti kako Isus roditeljima pomaže dati posao i primanja pa tako ispod jelke dobivaju darove. Oni su da razvesele najmlađe, no nije to jedini cilj Božića. Treba imati na umu kako mnoga djeca nemaju tu sreću da im roditelji to mogu priuštiti.

Vrhunac došašća je božićna ispovijed s kojom se u potpunosti pripremamo za Božić u ovom vremenu mira. Bez ispovijedi osjećamo nemir i pritisak svijeta.

Krist se rodio, mi to svi znamo, ali mi se veselimo i Njegovom rođenju i Njegovom ponovnom dolasku. Čestit Vam i blagoslovljen Božić!

Emanuel – otac i suprug

Foto: youtube