Otvorila sam oči. Dan mi je često znao počinjati ovim mislima: „ Joj, što me prvo čeka? Moram probuditi djecu, dati im doručak, spremiti za školu, što ćemo danas za ručak? A tek rublje, pospremiti sve, kuda sve danas moram ići? Jedva čekam noć i ponovni odmor!“ No, odlučila sam ipak ovako: „ Dobro jutro, Isuse! Predajem ti ovaj dan, vodi me i daruj mi strpljivost za sve što me čeka. Blagoslovi sve ljude koje ću danas susresti!“

Svi smo mi pomalo malodušni u svijetu koji nas okružuje. Strah nas je od ovoga danas, od neizvjesnosti sutrašnjega dana, od neuspjeha, bolesti, usamljenosti. Vrijeme je došašća, advent, pripreme su za Božić. Nije lako trpjeti za druge, a svi trpimo. Nije lako biti roditelj, supruga, žena. No, ljubav je ta snaga koja pomaže i kad te živciraju, kad padaš s nogu od poslovnih i (ili) kućnih obaveza, a djeca te baš i ne slušaju. Strpljivost nam je svima potrebna, praštanje i novi početak, svaki dan iznova.

Dolazi nam Božić, maleni Bog koji tek treba proživjeti svoje djetinjstvo. Donosi nam mir, svjetlo, radost i nadu! Ne bismo trebali brinuti o svakodnevnim stvarima, ne opterećujmo se sjajem ukrasa, odjeće, brojem kolača koji treba biti na stolu, ponudama koje vrište iz reklamnih letaka! Život ne bi trebao tek tako na brzinu proći u zaglušnoj buci ideje kako je jedino važno imati. Neka ovaj advent bude možda prvi u nizu koji ćemo provesti u drugačijem razmišljanju. Samo je jedan ispravan novi početak: poći od sebe! Pokušajmo se okrenuti malenome djetetu koje će doći promijeniti svijet. Pokušajmo barem malo biti kao On! Obogatimo dan tako što ćemo nekome reći da ga volimo, a nekome da cijenimo njegovo prijateljstvo. Skuhat ću ručak obitelji s veseljem, zagrlit ću i poljubiti dijete u prolazu i bez razloga, otići ću na misu zornicu, zapjevati najdražu pjesmu, a plan mi je i hrabro okrenuti drugi obraz i toplo se nasmijati jednom hladnom pogledu koji me već dugo muči. Tko zna koje brige ima taj pogled, možda ga svojim osmijehom uspijem barem malo utopliti.

Želim vam ovih dana da budete nositelji božićnog svjetla, dotaknite svojom dobrotom i strpljivošću pokoje srce oko sebe. Ne započnite dan loše raspoloženi!
Netko je negdje rekao kako bi nam svaki dan trebao biti Božić. Imajući to na umu, idem zagrliti svoje najmlađe blago koje još spava mirnim snom djeteta.

Željka – majka i supruga