Iako šećer nije poželjna namirnica za naš organizam, kada je riječ o sastojku za dobar ljetni piling naših usana – svakako ga treba uključiti kao jedan od glavnih sastojaka. No, kako omekšati i hidratizirati usne? Odgovor je: vrlo jednostavno.

Započnite provoditi njegu usana kao dio vaše beauty rutine. Vaše će vam usne biti zahvalne jer će dobiti svu potrebnu hidrataciju tijekom ljetnih mjeseci, ali i u hladnijem dijelu godine. Najbolje od svega je što većinu sastojaka imate već u svom domaćinstvu, a pripremiti piling za ispucale usne ili za intenzivnu hidrataciju istih, uz sljedeće savjete i recepte nikad nije bilo jednostavnije. Potrebni su vam smeđi šećer kao eksfolijant, med kao prirodni antiseptik koji pomaže u zacjeljivanju kod ispucalih usana te organsko kokosovo ulje kao iznimno hranjiv i hidratizirajući sastojak.

S pilingom skidamo gornji, suhi i ispucali površinski sloj kože na koji najviše utječu vanjski faktori poput hladnoće ili sunca. Nakon pilinga, usta su mekana i proizvodi poput hidratizirajućeg balzama na usne bolje će prodrijeti u kožu i dubinski je hidratizirati, a i sjajila ili ruževi za usne će bolje prianjati te ostati duže postojani. Piling usana jednak je pilingu ostatka kože. Domaći piling nanesite na usne, nježnim i blagim pokretima masirate i nakon toga isperete mlakom vodom.

Kućni piling za usne
ŠTO VAM JE SVE POTREBNO?
1 žlica organskog kokosovog ulja
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica meda
mala staklena posuda s poklopcem
posuda i žlica za miješanje sastojaka

1. IZRADITE BAZU

Kokosovo ulje mijenja teksturu ovisno o temperaturi – postaje tekuće kada se zagrijava, a na sobnoj temperaturi poprima čvršću teksturu. Uzmite žlicu i izdvojite određenu količinu kokosovog ulja, ovisno o masi pilinga kojeg želite izraditi.

Zašto je kokosovo ulje dobro za vaše usne? Kokosovo ulje je hidratizirajuće ulje koje ima brojne pozitivne učinke na usne i kožu. Sadrži antibakterijska svojstva te veliku količinu hidratizirajućih vitamina, uključujući vitamin E i vitamin K. Kokosovo ulje je jedno od najboljih izbora za kućni pripravak šećernog pilinga koje će dubinski hidratizirati vaše suhe i ispucale usne.. Ako niste u mogućnosti nabaviti kokosovo ulje, možete ga zamijeniti maslinovim ili bademovim uljem. Maslinovo ulje je ulje bogato antioksidansima uključujući vitamin E te vitamine A, D i K. Bademovo ulje je također bogato vitaminom E ali i cinkom i kalijem. Bademovo ulje je nešto lakše laganije od maslinovog i kokosovog stoga imajte na umu da ćete piling kojem je baza bademovo ulje, vjerojatno morati nanijeti 2-3 puta na usne kako biste odstranili svu suhu i ispucalu kožu.

U posudi pomiješajte 1 žlicu kokosovog ulja s jednom žlicom meda. Miješajte dok ne dobijete bogatu, gustu i glatku teksturu pripravka. Kokosovo ulje sadrži i masne kiseline i antioksidanse koji njeguju kožu, dok med sadrži prirodna zacjeljujujća svojstva,

2: NAKON BAZE, IZRADITE PILING

U prethodno pripremljenu bazu dodajte dvije žlice smeđeg šećera i miješajte dok ne bude u potpunosti umiješano u mješavinu ulja i meda, točnije sve dok se ne stvori smjesa. Preporuka je koristiti smeđi šećer umjesto bijelog jer je smeđi šećer nešto blaži eksfolijant. Prilagodite po potrebi omjer baze i šećera kako biste postigli željenu čvrstoću pilinga.

Smeđi šećer je odličan prirodni eksfolijant i nježniji je od mnogih drugih prirodnih eksfolijanata kao primjerice morske soli. Spojem smeđeg šećera i omekšavajućeg ulja, dobit ćete najbolji domaći pripravak.

3: KAKO POHRANITI DOMAĆI PILING?

Smjesu pilinga pohranite u staklenci s poklopcem. Svakako na staklenku stavite naljepnicu i naznačite datum kada ste izradili piling kako biste znali koliko dugo imate smjesu. Svakako je pohranite u manje posudice jer domaći kozmetički pripravci ne sadrže dodatne kemikalije i konzervanse i ne traju tako dugo kao proizvodi iz drogerija. Piling napravljen po spomenutom receptu bi trebao trajati otprilike 2 tjedna ako ga držite pohranjenog u hladnjaku.

4: KORIŠTENJE PILINGA

Prije svakog korištenja, staklenku ostavite na sobnoj temperaturi kako bi smjesa omekšala prije nego ju nanesete na usne. Kružnim pokretima nanesite izdašnu količinu na usne. Neka djeluje 1-2 minute i nakon toga obrišite piling krpicom koju ste prije toga namočili u toplu vodu. Nakon svake uporabe pilinga ne zaboravite nanesti i balzam za usne kako biste pospješili djelovanje pilinga i dodatno hidratizirali usne.

Koje su prednosti pilinga? Piling uklanja površinski sloj suhe i ispucale kože te hidratizira usne . Učestali pilinzi s gore navedenom recepturom za kućne pripravke rezultirat će mekanim i hidratiziranim usnama. Šminka poput raznih ruževa za usne, sjajila i olovaka za usne prijanjat će biolje i trajati duže. Ako vam se ne da eksperimentirati s izradom domaće smjese za piling, upotrijebite četkicu za zube s mekanim dlačicama. Namočite ju u mlakoj vodi i polagano četkajte usne kružnim pokretima.

Foto: unsplash.com