Okusite jesen i na tanjuru, donosimo vam odlična tri recepta!
RIŽOTO OD BUČE S VRGANJIMA
Potrebno:
350 g riža,arborio
300 g vrganj
500 g buča
1 kom luk ,crveni, po želji svježa paprika
sol
svježe mljeveni papar
50 g maslac, slani
0.05 l ulje maslinovo
peršin, list
crveni papar
Priprema:
Rižu operemo i dobro ocijedimo. Luk očistimo, narežemo na sitno te stavimo pržiti na maslacu i maslinovom ulju.
Zatim dodajemo buću rezanu na kockice pa rižu. Sve zajedno pržimo, zatim podlijemo vodom ili jušnim temeljcom, začinimo i pustimo da se lagano pirja.
Vrganje očistimo, narežemo na kockice, na ostatku masnoće prepržimo i kad je riža već skoro gotova dodajemo prepržene gljive u rižu.
Sjedinimo u jednoličnu masu te na kraju dodamo malo maslaca.
POVRTNA PAŠTETA
Potrebno:
200g kuhane leće
400g bukovača
dl mlijeka,žlica brašna
žlica maslaca, 2 žličice soli
1/2 žličice papra
1 i pol žličica mješavine začina, 80g oraha i povrtni temeljac
Priprema: Skuhajte leću. Bukovače očistite i narećite na tanke listiće pa pirjajte u posudi s malo temeljca. Kad gljive omekšaju, maknite s vatre i malo ohladite. Sameljite sve u blenderu ili stroju za mljevenje mesa zajedno s ocijeđenom lećom i orasima. Smjesu prebacite u posudu. Na maslacu popržite brašno, zalijte mlijekom i kuhajte miješajući dok ne dobijete glatki umak. Umiješajte ga s usitnjenim sastojcima. Začinite solju, paprom i povrtnom mješavinom začina.
PITA OD JABUKA I ORAHA
Potrebno:
Tijesto: 300 g glatkog brašna, malo hladne vode, 150 g maslaca, prstohvat soli
Nadjev: 1 kg jabuka, 4 žlice mljevenih oraha, 1 limun (sok), 2 žlice smeđeg šećera, 1 vanilin šećer, 1 žličica cimeta žlica prošeka ili ruma i još pekmez od marelice i šećer u prahu
Priprema tijesta: Napravite tijesto, pomiješajte brašno i maslac i sol pa dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Kad se ohladi, tijesto tanko razvucite na veličinu kalupa i njme obložite kalup i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub te vratite u hladnjak. Višak tijesta također vratite u hladnjak (od njega će te napraviti trakice). Priprema nadjeva: Jabuke ogulite, naribajte, dodajte orahe, sok limuna, cimet, šećer, vanilin šećer i prošek. Sve dobro pomiješajte. Smjesom nadjenite ohlađeno tijesto koje ste prethodo izbockali vilicom. Ostatak tijesta tanko razvucite, izrežite trakice i napravite ‘mrežu’ preko nadjeva. Pecite 50 -60 minuta na 180 stupnjava. Vruću pitu premažite pekmezom od marelica i kada se ohladi posuti šećerom u prahu.
Izvor:Gastro.hr
Foto:Pixabay.com