Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom će se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika, započela je u četvrtak, 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, rektor bazilike preč. Robert Jakica i župnik iz Lasinje vlč. Kristijan Krajnović, a služio je đakon Kristijan Pezić.

Već tradicionalno, tom prigodom biskup je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina”, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja, za sve što čine u obnovi u potresu stradale baštine i crkava, su pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku dr. sc. Ivana Miletić Čakširan, voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić i poduzetnik Davor Vrbanek. Nagrade za dugogodišnje požrtvovno djelovanje u svojim župama dobili su Marko Vuksan iz Lasinje i Jela Harambašić iz Hrastovice.

U homiliji biskup je istaknuo kako je zanimljiva koincidencija da ovogodišnja priprava za Kvirinovo započinje na blagdan Uzašašća, te na neki način idemo zajedno kroz dvije devetnice. „Mi se spremamo za Kvirinovo, a od sutra započinje devetnica uoči blagdana Pedesetnice ili Duhova. Upravo bez Duha Svetoga ni naš Kvirin ne bi mogao podnijeti mučeništvo ni vršiti svoju biskupsku službu i dati svjedočanstvo za Isusa. Sam Isus zapovjedio je svojim učenicima da čekaju Duha Svetoga jer je on sila odozgor kojom će se obući u nebesku silu i tako postati njegovi svjedoci. Tako je i bilo kada su na dan Pedesetnice primili Duha Svetoga te su se promijenili i postali ispunjeni snagom da bi mogli svjedočiti“.

Govoreći o blagdanu Uzašašća Gospodinova biskup je rekao kako nam je možda nejasno kako je to zapravo Gospodin uzašao na nebo, ali zato Luka jasno govori da je Isus nakon što se 40 dana ukazivao, podignuo je ruke i bio uznesen. „Prije toga rekao je apostolima idite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje. Onda su, čuli smo, apostoli gledali u nebo, a anđeli su im kazali što vi Galilejci gledate u nebo. Kao da su im željeli reći da gledaju ono što je na zemlji. Možda i svi mi kršćani nekada trebamo tako biti opomenuti. Nije naše samo gledati u nebo već treba zasuknuti rukave i baviti se poslom koji nam je Bog dao i kojim trebamo dovesti nebo na zemlju. Gospodin je učinio da ljudska narav bude uzvišena, da bude uznesena i dionica nebeske slave. Mi smo kao ljudi pozvani da u našu zemaljsku stvarnost unosimo upravo tu nebesku uznesenu stvarnost. Kada gledamo kako apostoli gledaju u nebo, a anđeli ih prekoravaju, mogli bismo reći da to i nas obvezuje da Isusa koji je uskrsnuo i koji je ušao u svoju nebesku slavu ne iščekujemo samo gledajući što će sve On učiniti, nego da i mi snagom Duha Svetoga činimo ono što On od nas očekuje. To je da mijenjamo ovaj svijet, da činimo dobro i preobrazimo ovu zemlju“, ustvrdio je biskup.

Zahvalivši ovogodišnjim dobitnicima odlikovanja biskup je rekao kako upravo oni doprinose tome da se ta nebeska stvarnost uprisutni i na zemlji. Biskup je podsjetio na brojnu u potresu srušenu baštinu, crkve, župne kuće i samostane, ali i obiteljske kuće, škole i bolnice te poručio kako je naša povijesna zadaća da ih sve izgradimo i obnovimo te preobrazimo ovaj naš kraj i čitavu zemlju na bolje.

(SV)