Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju u cilju borbe protiv raka vrata maternice obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama smanjili smrtnost od ove zloćudne bolesti. Stoga je iznimno važno što kvalitetnije i što više informirati žene svih dobnih skupina o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.

Što je rak vrata maternice?

Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena starih između 25 i 29 godina, odmah nakon raka dojke. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 tisuća novih slučajeva ove bolesti, dok bitku s bolešću svake godine izgubi oko 300 tisuća žena.
Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute, od raka vrata maternice umre jedna žena.
U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje obolijeva više od 300 žena, a umre ih, na žalost, stotinjak.
Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od vodećih uzročnika ove bolesti dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U posljednjih 20 godina, dokazano je da 99,8 posto karcinoma grlića maternice uzrokuju HPV virusi iz grupe visokog rizika.
Danas poznajemo više od stotinu različitih tipova HPV virusa, ali samo mali dio njih uzrokuje rak vrata maternice. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali kod samo malog broja žena će se razviti rak vrata maternice.
Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti organiziranim probirom (probir nudi sigurnu zaštitu ako se žena svake tri godine odazove na Papa test) i cijepljenjem protiv HPV-a. Cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za sve učenike 8. razreda, no odaziv je na cijepljenje tek 12 posto.
Sve navedeno, samo su neke od činjenica zbog kojih je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 25. veljače 2011. donio Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice.
Odlukom Sabora kao Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznat i kao Dan mimoza, odabrana je treća subota u siječnju, mjesecu u kojem se obilježava i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Izvor: hzjz.hr, nismosame.com
Foto: stampar.hr, VoxFeminae