Međunarodni dan sestrinstva obilježava se diljem svijeta 12. svibnja. Ovogodišnji slogan je „Sestrinstvo – Glas koji vodi: vizija budućnosti zdravstvene zaštite“.

Cilj je informirati javnost i educirati građane o aktualnim temama u društvu. Medicinske sestre i tehničari imaju nezamjenjivu ulogu zdravstvenom sustavu i izvan njega, a tome smo se posebno osvjedočili protekle i ove godine kada je svijet zadesila globalna pandemija uzrokovana virusom COVID-19. O tome najbolje svjedoči i činjenica da je Svjetska zdravstvena organizacija 2020. i 2021. godinu proglasila godinama medicinskih sestara i primalja.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se na dan rođenja začetnice suvremenog sestrinstva Florence Nightingale, koja je rođena na današnji dan 1820. godine. Ono što ju je potaknulo da se posveti medicinskom pozivu je bilo tzv. „crno doba“ u engleskim bolnicama. Školovala se u Parizu i Londonu. Pomagala je ranjenicima u Krimskom ratu za vrijeme kojeg su vladali jako loši higijenski i medicinski uvjeti, a ranjenici su bili bez lijekova i bez hrane. Organizirala je bolničku službu u gotovo nemogućim uvjetima. Noću je obilazila ranjenike sa svjetiljkom u ruci zbog čega su je vojnici nazvali „dama sa svjetiljkom“.
Za svoj doprinos tijekom rata i zbog brige o ranjenicima proglašena je nacionalnom heroinom u Velikoj Britaniji, a od novčane nagrade koju je dobila osnovala je prvu školu za medicinske sestre u Londonu po kojoj su se kasnije osnivale škole diljem svijeta.

Godine 1921. godine u Zagrebu je osnovana Škola za sestre pomoćnice, te se ove godine obilježava i stota obljetnica institucionalizacije obrazovanja medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Danas u Hrvatskoj postoji preko 35 tisuća medicinskih sestara i tehničara koji svojim svakodnevnim i neumornim radom doprinose kvaliteti zdravstvenog sustava. Na njihov dan, obratimo pozornost na rad medicinskih sestara i na njihovu ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi.

Izvor: wikipedija, pixabay