Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 12. svibnja u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku misu zahvalnicu za sve donatore koji su pomogli u izgradnji novog Središnjeg paviljona bolnice kao i sanaciji štete nakon potresa. U koncelebraciji bio je župnik iz Odre i povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić koji je na početku pozdravio sve okupljene te čestitao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara.

Uz okupljeno medicinsko osoblje misi je nazočio i ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović sa suradnicima.

U homiliji biskup je poručio kako je riječ hvala na prvi pogled jednostavna i mala, ali kako svakako spada u najvažnije riječi koje ljudi mogu uputiti jedni drugima. „Dakako, da je riječ hvala upućena onome tko nam je nešto dobra učinio ili darovao, pa je tako i svaka naša misa – euharistija, zahvala. Svakom svetom misom mi Bogu zahvaljujemo. On je taj koji nam je dao život, bližnje, vrijeme u kojem živimo, dobre i loše prilike i neprilike koje nas nukaju da budemo bolji i da se ostvarimo do punine. Tako smo i ovom svetom euharistijom željeli zahvaliti svim našim dobročiniteljima i darivateljima. Onima koji su osjetili da u našim teškoćama žele biti s nama jer znamo da gradnje poput ovog paviljona i obnova čitave bolnice nakon potresa zahtjeva velika sredstva. Zanimljivi kako je i Isus pohvalio jedan mali dar. Vidio je kako su bogataši u riznicu bacali puno novaca, a onda je došla jedna sirotica koja je tamo ubacila samo dva novčića. On tada kaže apostolima: ‘gledajte ona je ubacila više od svih drugih’. Oni su se čudili tome, ali ona je zapravo dala sav svoj žitak, sve što je imala, dok su drugi davali od svog suviška. To nam govori da kada čovjek srcem daje, sebe daje i to je najvažniji dar. U svakom materijalnom daru najvažnije je ipak srce i zato možemo reći da je dar, srce u znaku“, poručio je biskup podsjetivši kako je danas blagdan sv. Leopolda Bogdan Mandića koji je čitav svoj život dao za druge. Biskup je ustvrdio kako je ovaj svetac ispovjednik imao dušu otvorenu za rane ljudskog srca koje je znao pročitati u svakom čovjeku.

Na kraju sve okupljene i biskupa pozdravio je ravnatelj Dujmenović. On je podsjetio kako je u razornom potresu krajem prošle godine bolnica teško stradala, oštećene su sve zgrade, inventar, oprema i zalihe lijekova, te zahvalio svim donatorima ih Hrvatske i inozemstva koju su pomogli da se sanira šteta i krene s obnovom. Dujmenović je rekao i kako će trebati vremena, napora i sredstava da bi ova bolnica započela s radom u punom kapacitetu.

Nakon mise biskup je u pratnji ravnatelja i povjerenika razgledao i teško oštećenu bolničku kapelu sv. Vinka Paulskoga.

(SV)