Članak za sve Siščanke koje trenutno nemaju pristup televizoru


Možda i nije tako loša ideja da i vi sa suprugom/dečkom pogledate Svjetsko prvenstvo u nogometu i tko zna, možda otkrijete svoju skrivenu ljubav prema nogometu. A ako se to stvarno dogodi, lako ćete shvatiti i što znači zaleđe te sve druge termine koji zapravo i nisu toliko komplicirani kao što mislite već je puno vjerojatnije da vam ih nitko nije dovoljno dobro objasnio. Ako pak odmah shvatite da nogomet nije za vas, preostaje vam pronaći termine kada nema utakmica i pogledati neke od filmova sa ove liste jer su stvarno odlični.

‘Crna pantera’ (akcija, SF)

REDATELJ: Ryan Coogler
ULOGE: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira

Marvelov film Crna Pantera prati T’Challu koji se nakon smrti svog oca, kralja Wakande, vraća kući u zatvorenu, tehnički naprednu afričku državu kako bi zasjeo na prijestolje i postao novim kraljem. Ali tad se ponovo javi stari neprijatelj, a T’Challin je karakter kralja i Black Panthera stavljen na kušnju kad se uvuče u strašan sukob zbog kojeg je ugrožen opstanak Wakande i cijelog svijeta. Suočen s izdajom i opasnošću, mladi kralj mora okupiti svoje saveznike i osloboditi moć Black Panthera kako bi porazio svoje neprijatelje i omogućio sigurnost svom narodu i njihovom načinu života

‘Smrt Staljina’ (komedija)

 

Redatelj: Armando Iannucci
Uloge: Olga Kurylenko, Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Rupert Friend, Michael Palin

U danima nakon Staljinova konačnog pada, njegovi ministri bore se za kontrolu: neki žele uvesti pozitivne promjene u Sovjetskom Savezu, dok drugi imaju mračnije motive. Međutim svima je jedno zajedničko – očajnički žele preživjeti. Političke intrige Sovjetskog Saveza tijekom 1950-ih godina poprimaju crnohumorni prizvuk u najnovijem filmu slavnog scenarista i redatelja Armanda Iannuccija (‘U banani’ i TV-serija ‘Potpredsjednica’) koji je za svoje dosadašnje uratke osvojio nagradu Emmy i bio nominiran za Oscara. Politička satira adaptacija je kultnog stripa Fabiena Nuryja i Thierryja Robina koji je kod nas u izdanju Fibre preveden kao ‘Staljinova smrt’. Steve Buscemi je Nikita Hruščov, Jeffrey Tambor je Georgij Malenkov, Michael Palin je Vjačeslav Molotov, a Simon Russell Beale je Lavrentij Berija i svi oni nakon iznenadne Staljinove smrti (Adrian McLoughlin) postaju ključne figure turbulentne povijesti SSSR-a, a samim time i glavni likovi Iannuccijeve urnebesne farse.

“Reformiran” (drama / triler)

Redatelj:
Paul Schrader
Uloge:
Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric “the Entertainer” Kyles, Victoria Hill, Philip Ettinger …

Remek-djelo Paul Schradera o krizi vjere zvijezde Ethana Hawkea kao župnog pastora.

„Nasljedna” (horor) Uz napomenu: Ne gledati

Foršpan za horor ‘Hereditary’ (‘Nasljedno’) pušten je, navodno, slučajno u kinu Event Cinemas u Innaloou, mjestu u predgrađu australijskog Pertha. Na programu 25. travnja bio je animirano-igrani film ‘Petar Zecimir’ koji se prikazuje i u nas, a koji se temelji na istoimenoj kultnoj knjizi engleske spisateljice Beatrix Potter. U publici je bilo mnogo djece i roditelja koji su se uspaničili kad se među najave novih filmova ugurao i onaj za horor koji su prozvali ‘Egzorcistom’ našeg vremena i ‘čistim emocionalnim terorizmom’.

‘Izbavitelji 2’

Redatelj: Brad Bird
Uloge: Samuel L. Jackson, Holly Hunter, Catherine Keener, John Ratzenberger, Craig T. Nelson, Sarah Vowell, Huck Milner
Trebao je Brad Birdu 14 godina za nastavak The Incredibles  – potpuno vrijedno čekanja. Superheroji su i dalje ilegalni, ali obitelj Parr želi mijenjati umove. U novom nastavku priče o superherojskoj obitelji mama Helen je u centru pažnje, a tata Bob je heroj kod kuće gdje se brine za djecu. Njihovu normalnu svakodnevicu poremeti dolazak opasnog i pametnog zlikovca kojeg jedino Izbavitelji mogu pobijediti.

‘Otok pasa’ (stop animacija)

Redatelj: Wes Anderson

Otok pasa priča je o Atariju Kobayashiju, 12-godišnjem štićeniku korumpiranog gradonačelnika Kobayashija. Kada izvršnim dekretom svi psi kućni ljubimci u gradu Megasakiju budu prognani na golemo odlagalište otpada po imenu Otok smeća, Atari minijaturnim turbopropelercem preleti rijeku i krene u potragu za svojim psom tjelohraniteljem, Spotsom. Ondje, uz pomoć čopora novostečenih prijatelja mješanaca, počinje njegova epopeja, koja će odlučiti o budućnosti i sudbini čitave prefekture.

“Tiho mjesto” (Triler, horor, drama)

Redatelj: John Krasinski
Glavne uloge: Jemily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds, Ezekiel Cavoli, Cade Woodward, Evangelina Cavoli

Oni su brzi, jako oklopljeni i smrtonosni: kada vanzemaljska vrsta napada čovječanstvo, jako je teško se suprotstaviti osvajačima. Iako agresori ne mogu vidjeti, njihov osjećaj sluha je još izraženiji. Nekoliko preživjelih prilagodilo je svoje ponašanje u ovoj situaciji, vodeći život usmjeren na stvaranje što je moguće manje zvukova. Među malobrojnima koji su na ovaj način našli neku vrstu svakodnevnog života je i Lee ( John Krasinski ), njegova supruga Evelyn ( Emily Blunt ) i dvoje djece Regan ( Millicent Simmonds ) i Marcus ( Noah Jupe ). Ali prijetnja se nastavlja: Jedan pogrešan korak, jedan glasan zvuk, a to bi moglo značiti njihov kraj.

‘The Rider’

 

Redateljica: Chloé Zhao

Uloge: Brady Jandreau, Lilly Jandreau, Cat Clifford, Derrick Janis,

Chloé Zhao, koji je rođen u Pekingu, definira poeziju u ovoj priči o Kauboju Lakota, koju glumi južnoafrički sudionik i trener Brady Jandreau, koji zbog udarca u glavu i više ne može raditi posao koji voli. Zhaoov lirski film razgrađuje jezgru onoga što nas čini ljudima.

“Nikada nisi stvarno bio ovdje”

 

Redatelj: Lynne Ramsay
Žanr: Triler, Misterija, Drama, Filmovi 2018

“Nikada nisi zaista bio ovdje” je film koji je izvrstan primjer djela u kom je ono što nije vizualno prikazano svedeno na minimum, dok vizalnim jezikom govori sve što trebamo znati. Uz to sve, film je preciznom režijom i montažom sveden na 85 minuta trajanja – i to u vrijeme kada je teško pronaći (umjetnički) film ispod dva sata.