Centar gaming industrije u Novskoj mijenja Hrvatsku na bolje


„Ne trebamo se i ne smijemo bojati velikih projekata.“
Ovo su riječi ministra Darka Horvata prilikom prezentacije projekta Centar gaming industrije u Novskoj.

Podsjetimo se da je industrija videoigara jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu.
Još u 2016. godini glazbena i filmska industrija zajedno su zaradile oko 55 milijardi dolara, dok je industrija videoigara sama zaradila preko 100 milijardi.
Ovo je projekt koji ne kreće od nule. Iza njega stoje godine ozbiljnog rada. U poduzetničkom inkubatoru u Novskoj već su otvorena 33 nova poduzeća u gaming sektoru. Nakon što su obnovljene dvije zgrade u samom centru Novske i gejmerima ustupljeni uredi i laboratoriji u kojima mogu testirati svoje videoigre, logično je da se ide i korak dalje. Želja je da Sisačko-moslavačka županija i grad Novska, koji je od Zagreba udaljen stotinjak kilometara, postanu privlačno mjesto za sve mlade ljude iz Hrvatske koji se žele baviti izradom videoigara. Uz već postojeće edukacijske programe za game-developere i poslovne prostore za game-development startupe koji nude pristup najmodernijoj tehnologiji i opremi za izradu računalnih igara, izrađen je i idejni projekt “Kampus gaming industrije”, koji bi trebao postati jedna od najnaprednijih visokoškolskih ustanova game-developmenta u Hrvatskoj, regiji, ali i u svijetu.

 

Kampus će imati fakultet, studentski i učenički dom, akcelerator gaming-industrije te jedinu arenu za e-sport u Hrvatskoj

Idejnim arhitektonskim projektom budućeg kampusa gaming-industrije PISMO u Novskoj, određena je i lokacija koja bi se trebala nalaziti na području Poduzetničke zone Novska. Autor idejnog rješenja, koje je naručio Grad Novska, je Ivica Plavec, arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s timom suradnika. Idejno rješenje sa svom potrebnom dokumentacijom predano je i u Ministarstvo gospodarstva s ciljem da se projekt uvrsti u strateške projekte RH.

Prema riječima direktora Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA-e gospodina Maria Čelana, uskoro se očekuje i rješavanje financiranja oko čega su se zauzeli i svi unutar Ministarstva gospodarstva i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u pripremi je i natječajna dokumentacija za izradu glavnog projekta. Rok za predaju glavnog projekta bit će krajem rujna 2020. nakon izrade sve dokumentacije.

 

Ovome je prethodilo nedavno potpisivanje ugovora o suradnji na navedenom projektu između Grada Novske, Sisačko-moslavačke županije, Razvojne agencije SMŽ-a i JU Regionalni koordinator SMŽ-a. Ugovorom se Grad Novska obvezuje ishoditi idejno rješenje i osigurati zemljište za gradnju u poduzetničkoj zoni Novska, a JU Regionalni koordinator obvezuje se izraditi glavni projekt i ishoditi građevinsku dozvolu.

Na području kampusa, na parceli većoj od 90.0000 četvornih metara, nalazit će se četiri osnovna objekta: fakultet s oko 9000 kvadrata bruto površine i spavaonicama za smještaj gostujućih predavača, studentski i učenički dom na 11500 kvadrata, akcelerator gaming-industrije te poduzetnički inkubator za e-sport s dvoranom od 4000 sjedećih mjesta.

Akcelerator gaming-industrije sadržavat će studio za snimanje, dvorane za sastanke te halu s novom gaming opremom. Objekt koji će svojim futurističkim izgledom najviše plijeniti pozornost javnosti je spomenuti inkubator za e-sport koji će biti jedina arena za e-sport natjecanja u Hrvatskoj. Osim same dvorane, imat će i ugostiteljski sadržaj, prostorije za testere gaming rješenja, svlačionice s prostorijama za zagrijavanje timova natjecatelja.
Svako sjedalo u e-sport areni će ujedno biti i radno mjesto. Naime, ako stvarate multiplayer igru, odmah će se dobiti reakcija ljudi, iskustvo korisnika kako bi se moglo popraviti nedostatke i unaprijediti igru. Sada se dosta čeka na povratnu reakciju igrača. Ovako bi se čitavo istraživanje igre moglo dobiti jako brzo u nadi se da će se time potaknuti „velike igrače“ iz cijelog svijeta da posjete ovaj budući centar u Novskoj.

Procijenjeni troškovi cijelog kampusa s PDV-om iznose oko 393 milijuna kuna koji se namjeravaju namaknuti velikom većinom iz europskih fondova.
Cilj je zadržati mlade ljude, kako naglašava Marin Piletić, gradonačelnik Novske, dok župan Ivo Žinić podsjeća da Tehnička škola Sisak već educira učenike za tehničare za razvoj videoigara, a od ove godine u planu je da to radi i Srednja škola Novska.
Župan također ističe kako se već Poduzetničkim inkubatorom PISMO pružila prilika mladim ljudima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Postojeći inkubator zasigurno spada među najbolje opremljene gaming-centre u svijetu s opremom vrijednom više od milijun eura, a zbog bespovratnih financijskih potpora za naše mlade startupe on je postao poželjno mjesto za rad i stvaranje novih vrijednosti. Ovaj projekt je logičan daljnji korak prema razvoju ideje da Sisačko-moslavačka županija i grad Novska postanu središte gaming-industrije, ne samo u RH nego i široj regiji.
A mi ćemo se usuditi dodati da, uz ovakav projekt, zašto i ne bi?