Organizam nam često signalizira kako je nakon blagdana potrebno promijeniti prehranu i njezin način spremanja, budući se često zna osjetiti težina, umor, neugodna bol u želucu, žgaravica… Koliko ozbiljno shvaćamo te signale govori činjenica da se smanjuje broj kuhanih obroka sa puno začina, zaprškom, jela na žlicu poput sarme, graha, ali i mesna jela pečeni odojak, mesa iz paca i brojne salate poput francuske, šopske ili grah salate. Sve je to prehrana koju većina nas unosi u organizam tijekom zimskih mjeseci, a posebice  tijekom blagdana pojačano uz različite vrste kolača i torti.

Kako je vijeme za mnogo vitamina i detoksikaciju organizma, donosimo par recepta koji vam neće oduzimati puno vremena za pripremu, a od kojih nećete ni ostati gladni.

Brza energetska juha od avokada, mrkve i đumbira

Sastojci

1 avokado

2 srednje mrkve

1 žlica đumbira (naribano)

1/4 šalice bademovog mlijeka

1 žličica sirupa agave

Prstohvat papra

Par kapi limuna

Voda (da prekrijete sastojke)

Priprema:

Dobro promiješajte sve sastojke u blenderu, ako je pregusto dodajte malo vode.

Na kraju cherry rajčice ili obične rajčice narežite na manje komadiće, a možete dodati i par kapi maslinovog ulja.

Fritata bez jaja

Sastojci
400 g šparoga

1 poriluk

3 žlice maslinova ulja

30 g kukuruznog škroba

15 g slanutkova brašna

200 ml sojina vrhnja

70 g sojina jogurta

1 žlica prehrambenoga kvasca

Malo kurkume

Prstohvat sode bikarbone

Himalajska sol po okusu

Priprema:

1. Šparoge očistite i odrežite im tvrde krajeve pa skuhajte na pari, a u velikoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja te na njemu propirjajte poriluk narezan na kolutiće.

2. Narežite šparoge na manje komadiće i dodajte poriluku.

3. U jednoj zdjeli pomiješajte jogurt od soje i vrhnje od soje pa umješajte šrkob i brašno slanutka.

4. Dodajte i kurkumu, kvasac i sodu pa i pomiješane šparoge i poriluk.

5. U tavi, na srednjoj vatri zagrijte 2 žlice ulja pa ulijte smjesu te poklopite i pecite 3-4 minute.

6. Okrenite i pecite još 3-4 minute s druge strane, također poklopljeno.

7. Ostavite da se malo ohladi pa narežite i poslužite.

Zdravi uštipci

Sastojci

1 glavica cvjetače

2 žlice vrhnja

2 žlice ghee maslaca

4 bjelanjka

1/3 šalice ribanog parmezana

Sol, Papar

Priprema:

1. Očistite i operite cvjetačku pa razdvojte na manje cvjetove.

2. Kratko ih obarite, a maslac i vrhnje povežite u zdjelici na laganoj vatrici.

3. Sve stavite u blender pa dodajte sir i sameljite, začinite i ostavite da se ohladi najmanje pola sata.

4. Bjelanjke umutite da budu čvrsti pa ih postepeno umiješajte s cvjetačom pa još malo cijelu smjesu ostavite da se hladi.

5. Punite špric za ukrašavanje sa širim otvorom i smjesu istiskajte na papir za pečenje.

6. Pecite ih u pećnici 15 do 20 minuta.

Bogati okusi patildžana

Sastojci

2 srednja patlidžana

Maslinovo ulje

3 šalice marinara umaka

200 grama mozzarelle (narezane na tanke ploškice)

1 šalica panko krušnih mrvica

1/2 šalice naribanog parmezana

Himalajska sol

Peršin

400 grama spaghetta

Priprema

1. Narežite patlidžane na jednake tanje ploškice, malo ih pouljite sa svake strane i posložite ih na pleh na papir za pečenje.

2. Pećnicu stavite na maksimalnu temperaturu i pleh s patlidžanima u pećnicu na 5-7 minuta dok patlidžan malo ne omekša.

3. Izvadite ih, a pećnicu postavite na 220 stupnjeva.

4. U jednoj zdjeli povežite mrvice, parmezan i 1 žlicu ulja.

5. Na pleh na papir za pečenje sad počnite slagati katove – prvo malo marinara umaka pa ploške patlidžana pa opet marinara umak.

6. Potom posložite ploškice mozzarelle i posipajte mješavinom mrvica i parmezana, posolite i popaprite.

7. Pecite 25-30 minuta i za to vrijeme skuhajte spaghette.

8. Kad jelo malo posmeđi, a sir se dobro rastopi, izvadite komade i poslužite uz tjesteninu.

Kroketi od palente

Sastojci

Palenta

Kukuruzno brašno

Kokosovo ulje za prženje

Himalajska sol

Priprema

1. Skuhajte palentu s malo soli i pustite ju da se ohladi što više.

2. Smrvite ju i dodajte joj malo kukuruznog brašna da bi dobili kompaktno tijesto.

3. Oblikujte u željene oblike i pecite u dubokom ulju dok ne pozlati.

Čokoladni medaljoni

Sastojci

30 grama kakao maslaca

30 grama kokosovog ulja

2 žličice zaslađivača po želji

30 grama rogača u prahu

Toping po odabiru (proso pops, amarant pops, orašasti plodovi, sjemenke…)

Priprema:

1. Otopite kakao maslac i kokosovo ulje.

2. Dodajte zaslađivač pa rogač u prahu.

3. Sve dobro miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu koja postaje malo gušća.

4. Mješavinu stavite u kalupe (okrugle modlice ili u nekim oblicima) pa posipajte omiljeni toping.

Toping mogu piti: proso pops, šumsko voće, sušeno voće, orašasti plodovi, kvinoja…

Foto i recepti:tvornicazdravehrane.com

DOBAR TEK!