Organizam nam često signalizira kako je nakon blagdana potrebno promijeniti prehranu i njezin način spremanja, budući se često zna osjetiti težina, umor, neugodna bol u želucu, žgaravica… Koliko ozbiljno shvaćamo te signale govori činjenica da se smanjuje broj kuhanih obroka sa puno začina, zaprškom, jela na žlicu poput sarme, graha, ali i mesna jela pečeni odojak, mesa iz paca i brojne salate poput francuske, šopske ili grah salate. Sve je to prehrana koju većina nas unosi u organizam tijekom zimskih mjeseci, a posebice tijekom blagdana pojačano uz različite vrste kolača i torti.
Kako je vijeme za mnogo vitamina i detoksikaciju organizma, donosimo par recepta koji vam neće oduzimati puno vremena za pripremu, a od kojih nećete ni ostati gladni.
Brza energetska juha od avokada, mrkve i đumbira
1 avokado
2 srednje mrkve
1 žlica đumbira (naribano)
1/4 šalice bademovog mlijeka
1 žličica sirupa agave
Prstohvat papra
Par kapi limuna
Voda (da prekrijete sastojke)
Priprema:
Dobro promiješajte sve sastojke u blenderu, ako je pregusto dodajte malo vode.
Na kraju cherry rajčice ili obične rajčice narežite na manje komadiće, a možete dodati i par kapi maslinovog ulja.
Fritata bez jaja
Sastojci
400 g šparoga
1 poriluk
3 žlice maslinova ulja
30 g kukuruznog škroba
15 g slanutkova brašna
200 ml sojina vrhnja
70 g sojina jogurta
1 žlica prehrambenoga kvasca
Malo kurkume
Prstohvat sode bikarbone
Himalajska sol po okusu
Priprema:
1. Šparoge očistite i odrežite im tvrde krajeve pa skuhajte na pari, a u velikoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja te na njemu propirjajte poriluk narezan na kolutiće.
2. Narežite šparoge na manje komadiće i dodajte poriluku.
3. U jednoj zdjeli pomiješajte jogurt od soje i vrhnje od soje pa umješajte šrkob i brašno slanutka.
4. Dodajte i kurkumu, kvasac i sodu pa i pomiješane šparoge i poriluk.
5. U tavi, na srednjoj vatri zagrijte 2 žlice ulja pa ulijte smjesu te poklopite i pecite 3-4 minute.
6. Okrenite i pecite još 3-4 minute s druge strane, također poklopljeno.
7. Ostavite da se malo ohladi pa narežite i poslužite.
Zdravi uštipci

1 glavica cvjetače
2 žlice vrhnja
2 žlice ghee maslaca
4 bjelanjka
1/3 šalice ribanog parmezana
Sol, Papar
Priprema:
1. Očistite i operite cvjetačku pa razdvojte na manje cvjetove.
2. Kratko ih obarite, a maslac i vrhnje povežite u zdjelici na laganoj vatrici.
3. Sve stavite u blender pa dodajte sir i sameljite, začinite i ostavite da se ohladi najmanje pola sata.
4. Bjelanjke umutite da budu čvrsti pa ih postepeno umiješajte s cvjetačom pa još malo cijelu smjesu ostavite da se hladi.
5. Punite špric za ukrašavanje sa širim otvorom i smjesu istiskajte na papir za pečenje.
6. Pecite ih u pećnici 15 do 20 minuta.
Bogati okusi patildžana

2 srednja patlidžana
Maslinovo ulje
3 šalice marinara umaka
200 grama mozzarelle (narezane na tanke ploškice)
1 šalica panko krušnih mrvica
1/2 šalice naribanog parmezana
Himalajska sol
Peršin
400 grama spaghetta
Priprema
1. Narežite patlidžane na jednake tanje ploškice, malo ih pouljite sa svake strane i posložite ih na pleh na papir za pečenje.
2. Pećnicu stavite na maksimalnu temperaturu i pleh s patlidžanima u pećnicu na 5-7 minuta dok patlidžan malo ne omekša.
3. Izvadite ih, a pećnicu postavite na 220 stupnjeva.
4. U jednoj zdjeli povežite mrvice, parmezan i 1 žlicu ulja.
5. Na pleh na papir za pečenje sad počnite slagati katove – prvo malo marinara umaka pa ploške patlidžana pa opet marinara umak.
6. Potom posložite ploškice mozzarelle i posipajte mješavinom mrvica i parmezana, posolite i popaprite.
7. Pecite 25-30 minuta i za to vrijeme skuhajte spaghette.
8. Kad jelo malo posmeđi, a sir se dobro rastopi, izvadite komade i poslužite uz tjesteninu.
Kroketi od palente
Sastojci
Palenta
Kukuruzno brašno
Kokosovo ulje za prženje
Himalajska sol
Priprema
1. Skuhajte palentu s malo soli i pustite ju da se ohladi što više.
2. Smrvite ju i dodajte joj malo kukuruznog brašna da bi dobili kompaktno tijesto.
3. Oblikujte u željene oblike i pecite u dubokom ulju dok ne pozlati.
Čokoladni medaljoni
30 grama kakao maslaca
30 grama kokosovog ulja
2 žličice zaslađivača po želji
30 grama rogača u prahu
Toping po odabiru (proso pops, amarant pops, orašasti plodovi, sjemenke…)
Priprema:
1. Otopite kakao maslac i kokosovo ulje.
2. Dodajte zaslađivač pa rogač u prahu.
3. Sve dobro miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu koja postaje malo gušća.
4. Mješavinu stavite u kalupe (okrugle modlice ili u nekim oblicima) pa posipajte omiljeni toping.
Toping mogu piti: proso pops, šumsko voće, sušeno voće, orašasti plodovi, kvinoja…
Foto i recepti:tvornicazdravehrane.com