Danas je u sjedištu Sisačko-moslavačke županije župan Ivo Žinić, uz zamjenike Ivana Celjaka i Romana Rosavca, potpisao s ministrom državne imovine Goranom Marićem, ugovor o darovanju nekretnine bivše domobranske vojarne u Sisku, a koja se nalazila u vlasništvu Republike Hrvatske.

Objekt koji je cijelo stoljeće devastiran i zapušten, zahvaljujući angažmanu Sisačko-moslavačke županije, prepoznat je kao potencijalno središte obrazovne djelatnosti u gradu Sisku. „Vrijednost ovog objekta je procijenjena na četiri milijuna i 850 tisuća kuna. To je jedna vrlo impozantna zgrada s okolišem, ukupne površine gotovo deset tisuća četvornih metara. U njoj bi, vjerujem, vrlo brzo trebao započeti s radom budući znanstveno – kulturni i obrazovni centar Sisačko-moslavačke županije. On će prije svega biti regionalni centar kompetencija u kojem će naši studenti učenici, ali i svi drugi, stjecati određena znanja i vještine iz određenih visokih tehnologija. Objekt će ponajprije služiti učenicima i studentima. Uz praktikume, tu će biti prostora za potrebe Učiteljskog fakulteta iz Petrinje i Metalurškog fakulteta iz Siska, studentskog centra s organiziranom prehranom studenata te za druge potrebe“istaknuo je župan Žinić.

Ministar Marić rekao je kako je osim ovog zapuštenog objekta u Sisku, „takvih na tisuće diljem Hrvatske. Tri desetljeća stoje zapušteni, opustošeni, urušeni, odraz su nebrige svih onih koje je trebalo biti briga svih ovih 30 godina. To je sramota Hrvatske, sramota svih dosadašnjih Vlada. Jedino se ova današnja Vlada uhvatila s tim u koštac i pokušala aktivirati svu tu zapuštenu imovinu.“

Regionalni centar kompetencija mogao bi Sisku značiti mnogo, a s obzirom na blizinu budućeg đačkog doma koji se priprema u sadašnjoj Strukovnoj školi Sisak, čime se otvara mogućnost smještajnih kapaciteta za učenike izvan naše županije, istu bi se na karti obrazovanja moglo smjestiti u samo središte.

Uz domaćine i ministra Marića, potpisivanju ugovora nazočili su i saborski zastupnici Stipo Šapina i Željka Josić, dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić, dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac, prodekan Učiteljskog fakulteta Marko Badrić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak Tomislav Dujmenović, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Darjan Vlahov te nastavnik u Tehničkoj školi Sisak Stevče Arsoski.


Foto:smz.hr