Uvriježeno je mišljenje da smo alergijama izloženi kad boravimo vani, u prirodi i da lako prepoznajemo ‘okidače’ za naše probleme s alergijama. Malo tko razmišlja o tome što je s boravkom u zatvorenim prostorima odnosno u našem domu. Sad kad doma provodimo glavninu svog vremena jer mnogi od doma rade, pohađaju školu te doma i vježbaju, potrebno je osvijestiti gdje se kriju potencijalni ‘okidači’ naših alergija u vlastitom domu i kako umanjiti njihov utjecaj.

Kvaliteta zraka u našim domovima ovisi o puno čimbenika od kojih na neke možemo utjecati, a na neke ne. Na građevinski materijal, boje i lakove kojima je naš stan opremljen teško da možemo utjecati, osim ako sudjelujemo u gradnji i opremanju doma. No, puno je više mogućnosti u izboru kemijskih sredstava kojim se služimo u svakodnevnom čišćenju, učestalosti provjetravanja stana ili eliminaciji duhanskog dima. Ovo je posebno važno za prostore u kojima borave djeca, posebice kod novorođene djece jer je kod njih znatno smanjena sposobnost obrane od infekcija virusima, bakterijama i gljivicama. Kako dijete odrasta tako se razvija i jača i njegov imunološki sustav da bi potpunu zrelost dosegnuo oko petnaeste godine, prenosi portal journal.hr.

Također, alergije i alergeni uzrokuju razne respiratorne probleme od kojih pati određeni postotak djece već od rane dobi. Ako su respiratorni problemi prisutni iznimno je važno voditi brigu da se postignu pogodni uvjeti optimalne vlažnosti zraka .

Alergeni u našem domu mogu biti posvuda, često i tamo gdje najmanje očekujemo: u posudama za kućne biljke gdje se stvaraju spore i pljesni, u česticama prašine, u posteljini i krevetima, u plišanim igračkama, kupaonskim tuševima i zastorima te u hladnjacima. Zato je važno sve ove prostore održavati čistima i redovito prati, osvježavati ili mijenjati ih. Za održavanje optimalnih uvjeta kvalitete zraka, kad govorimo o čistoći, umnogome pomažu i pročišćivači zraka. Takvi uređaji eliminiraju alergene iz prostora, uništavaju plijesan, viruse i bakterije te optimalno vlaže zrak.

Smanjivanjem koncentracije štetnih sastojaka i alergena smanjuju se i ublažavaju simptomi alergijskih bolesti, učestalost alergijskih tegoba u vidu sekrecije iz nosa i očiju, kihanje, kašalj, otežano disanje, suhoća sluznica i kože. Na ovaj način značajno se može popraviti kvaliteta zraka u našem domu, a samim time i kvaliteta života!

Izvor: fashion.hr
Foto: unsplash.com