U organizaciji Pastorala mladih Sisačke biskupije u gradu Sisku od 18. do 21. listopada po prvi puta održan je volonterski maraton mladih „72 sata bez kompromisa“. Projekt se istovremeno odvijao u 9 drugih hrvatskih gradova, a Sisak se na nacionalnoj razini istaknuo po broju prijavljenih volontera – više od 170 mladih bilo je uključeno u 18 radnih, socijalnih i ekoloških akcija.
Projekt je svečano otvoren 18. listopada večernjom sv. Misom u crkvi Marije Kraljice Mira u sisačkom Naselju kada su volonteri prvi puta čuli kakve ih akcije očekuju i gdje će provesti svoja 72 sata. Tijekom petka i subote, 19. i 20. listopada, Sisak i okolna mjesta obojale su prepoznatljive zelene majice, a mladi su zasukali rukave i pokazali što mogu.
  
Provodili su vrijeme u druženju sa starijima i nemoćnima, uređivali igrališta, čistili kvartove, slagali drva, krečili, igrali nogomet s najmlađima i još mnogo, mnogo više. Iako su se neki od volontera završili na akcijama za koje su mislili da su preteške ili da se neće snaći u njihovom izvršavanju, sve zadatke koje je organizacijski tim stavio pred njih, odradili su beskompromisno. Neki od volontera su nakon završetka akcije koja im je bila dodijeljena svojevoljno odlazili na druge akcije i pomagali ostalim timovima u izvršavanju zadataka čime su pokazali hrabrost i spremnost za žrtvovanje vlastite ugode na korist drugih. Subota navečer bila je rezervirana za druženje volontera, a projekt je svečano završen u nedjelju, 21. listopada, sv. Misom zahvalnicom u katedrali Uzvišenja Svetog Križa.
Velik je trud institucija koje su otvorile svoja vrata volonterima i drugih udruga koje su se uključile u provedbu projekta. Volonteri su posvuda bili dočekani s osmijehom na licu i mnoge ustanove već su najavile svoje sudjelovanje i sljedeće godine.
  
Organizacijski tim ne planira stati ovdje – u subotu, 27. listopada u pastoralnom centru katedralne župe bit će održat zahvalni događaj koji će okupiti sve donatore i predstavnike institucija koje su sudjelovale u projektu, a velike planove imaju i za sljedeću godinu u kojoj očekuju još veći odaziv volontera i spremaju veći broj akcija.

U gradu Sisku tijekom 72 sata stvorena je mreža zajedništva, prijateljstva i nesebičnosti. Mladi volonteri koji su stavili svoje vrijeme na raspolaganje drugima odlučili su plivati protiv struje i boriti se protiv slike mladih kakva danas prevladava u društvu. Veliki su plodovi ovog projekta, ali najveća nagrada su osmijesi na licima volontera i ljudi koji su kroz 72 sata osjetili da nisu sami.
Ovim projektom, mladi Siščani pokazali su kako veliko srce imaju za one koji su u potrebi.

Izvor:Katarina Smernić
Foto: Katarina Smernić