U organizaciji Pčelarske udruge „Petrinja“, u subotu je na Gradskoj tržnici u Petrinji održana promocija Banskog meda-meda s Banovine, s posebnim naglaskom na Banski kestenov med, za koji je, u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, pokrenula postupak zaštite izvornosti.

O samom postupku, na predstavljanju na Gradskoj tržnici u Petrinji, više je rekao Mihael Jurić, predsjednik Pčelarske udruge „Petrinja“ u svojoj izjavi za Portal 53: „Banski med je s područja Banovine, ovoga našeg kraja, dakle obronaka Zrinske gore, sve do Une, ovdje do Kupe. Tu prvenstveno želimo zaštititi naš Kestenov med, gdje je najveći broj kestenovih šuma, najveći nasadi u Europi, a i kvalitetan med koji one daju. Zbog toga mi čuvari petrinjskog kraja želimo naš med zaštititi i ovo je jedna od akcija u cilju štićenja našeg Kestenovog meda, jer smatramo, a napravili smo i analize, da je med iznimne kvalitete, čak se može usporediti i s novozelandskim medom i zbog toga želimo staviti zaštitu geografskog porijekla kako bi mogli nastupati i na europskim tržištima, da imamo prepoznatljivost. Uložili smo dosta energije i truda, svi naši pčelari, uz našu krilaticu „Nek’ nam hrana bude med, a nek’ nam med bude hrana“.

Nadalje, u sovjoj izjavi Portalu 53 predsjednik Jurić je istaknuo kako je njihova petrinjska udruga jedna od najbrojnijih na području Sisačko-moslavačke županije, ima 90 članova s oko 5500 košnica, što je veliki broj i prosjek je oko 25-30 kg meda po košnici.
Sav proizvedeni med odmah na tržištu nađe kupce te njihovi pčelari već sada, iako nije ni vrijeme Božića, imaju nedostatak meda.
Ovo samo govori u prilog kvaliteti meda kojeg pčelari na ovom području proizvode i prirodi koja je takva kakva je i koju svi trebamo čuvati, očuvati i zaštititi, a ovi se pčelari u tome izuzetno trude.

Nadalje, u svojoj izjavi za Portal 53 predsjednik Udruge pojasnio je i postupak brendiranja: „Zaštita geografskog porijekla traje četiri godine. Mi svake godine sakupljamo uzorke proizvedenog Kestenovog meda na našem području, šaljemo ih Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji radi analizu meda i kroz četiri godine će napraviti aritmetičku sredinu kvalitete Kestenovog meda i za ubuduće će se točno znati, dakle bit će propisan broj peludnih zrnaca, organoleptička svojstva i koji će biti specifični samo za med s ovog našeg područja, odnosno s Banovine, jer neki drugi kestenov med, a ima ga i u Francuskoj, zasigurno ima drugačija svojstva. Mi smo sigurni da je naš kvalitetan, dapače i puno kvalitetniji, te ćemo kada dobijemo brend zaštite izvornosti lakše i jednostavnije nastupati na tržištima Europske unije.“

Potporu njihovoj aktivnosti dali su i predstavnici Sisačko-moslavačke županije predvođeni Sanjom Mioković, pročelnicom Upravnog odjela za poslove župana.

Potporu je dao i Grad Petrinja što je potvrdila i gradonačelnica Magdalena Komes: „Ovo je još jedna aktivnost koja će pridonijeti, u svakom slučaju, promociji Grada Petrinje i cijelog ovog područja. Razgovarala sam s pčelarima, ima određenih problema u kojima se Grad Petrinja vidi kao potencijalni pomagač za povećanje vidljivosti ovog kvalitetnog proizvoda. Šire područje grada je poznato po kestenu i to svakako treba iskoristiti. Grad Petrinja radi na programu za poticanje gospodarstva i poljoprivrede i svakako ćemo unijeti u taj program neku od stavki koja će poticati vidljivost za ovaj projekt kako bismo potaknuli proizvođače na udruživanje. To je bit svega da se udružuju, da povećaju količinu proizvoda kako bi bili konkurentni na tržištu, a znamo da tržište traži med koji je jedan od najkvalitetnijih i najzdravijih proizvoda. Velika je potražnja ne samo u Hrvatskoj, nego i širom svijeta, a da bismo mogli zadovoljiti potrebe tržišta moramo se udruživati, ne samo kod ovog proizvoda, nego kod svih naših proizvoda, a znamo da imamo puno kvalitetnih proizvoda i na svemu tome ćemo u bliskoj budućnosti i raditi.“, stoji u izjavi za Portal 53.

Foto: SMŽ