“Dječak u meni me nadahnjuje!” (M. Kušec)

Posebni su ljudi koji žive svoj poziv. To se ne može sakriti. Netko je jednom rekao:”Nema potrebe da privlačiš pažnju. Ako si poseban, to se vidi i u tišini.”

Primjer za ovu misao je svakako bio i Mladen Kušec-novinar, pjesnik, pisac…..izvrstan poznavatelj djece i njhivog načina razmišljanja, osoba koja je znala na originalan način “izvući” ono najbolje iz dječjih pametnih glava i na originalan način predstaviti ih javnosti.

“Bijela vrana” – s koliko smo samo užitka slušali te pametne razgovore!

Išlo mi je na živce da djecu koja su posebna nazivaju ‘bijelim vranama’ gotovo u smislu ‘pa to nije pravo dijete’. U toj emisiji želio sam i želim pokazati da se ne smije suditi po izgledu ili tome voli li netko nešto drugačije od tebe. Ima par bijelih vrana koje su postale svjetski ljudi. Ne sjećam se imena, ali jedan je vodeći američki fizičar. Sjećam ga se potpuno izoliranog u vrtiću i već tada mi je rekao: “Ja vam se ne znam igrati autićima i vikati brm, brm. Ja imam mali laboratorij”. (M. Kušec)

“Patuljci pojma nemaju” – emisija u kojoj Mladen Kušec postavlja pitanja o životu djeci iz vrtića i nižih razreda osnovne škole. Odgovori koje je Kušec dobivao razgovarajući s mališanima, bili su fascinantni za odrasle.

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. U rodnom gradu polazio je osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i televizijskim emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.). Njegove radijske i televizijske emisije za djecu postale su standard za taj žanr.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskog radija 1989. – 1994., a nakon toga godinu i pol bio je urednik Radio Sljemena. Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me).

Dobitnik je više nagrada, među ostalim, nagrade Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero 1979. (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman Mama, tata i ja), nagrade na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade Radio Zagreba 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991.

Izvor: IKA, HRT.hr, ,facebook, katalog knjižnica grada Zagreba