Jedanaesto zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 22. kolovoza. Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s pedesetak svećenika pristiglih iz svih župa biskupije zajedno sa svojim vjernicima.

U homiliji biskup je rekao kako se ovo hodočašće događa pod neobičnim i jedinstvenim okolnostima pandemije te je zato i broj pristiglih vjernika manji, ali tradicija nije prekinuta. Biskup je rekao i kako je danas blagdan BD Marije Kraljice o čemu govore i današnja čitanja. Govoreći o prvom čitanju iz Knjige proroka Izaije (Iz 9,1-6) biskup je podsjetio kako u njemu Bog poručuje da je novorođeni Kralj rođen kao dijete. „Ovo se čitanje čita na misi na Polnoćku, u noći početka slavlja Rođenja Gospodina našega Isusa Krista. ‘Dijete nam se rodilo, Sina dobismo… na plećima mu je vlast…’ A tko nam je rodio to Dijete, Sina Božjega, koji je kralj svega svijeta? Marija, ponizna službenica Gospodnja. Ona je i sama kraljica jer je rodila kralja. Papa Pio XII. proglasio ju je ‘Kraljicom neba i zemlje’. To je bio logični nastavak proglašenja dogme o Marijinom uznesenju dušom i tijelom na nebo.

Kraljevanje Marije bilo je njezino služenje Isusu i čitavom čovječanstvu i zato je zadobila nagradu nebesku, uzdignuta je u slavu k Ocu, Sinu i Duhu Svetome. U ‘radost Gospodara svoga’. U evanđelju po Luki (Lk 1,26-38) Marija je doživjela anđeosko navještenje: Gabrijel, anđeo Gospodnji, otkriva joj nakanu koju s njom ima Bog i ona razgovara s anđelom želeći bolje shvatiti tu ponudu, da bude majka Sina Božjega. Da bi ju anđeo uvjerio da je ‘Bogu sve moguće’ navodi joj primjer njezine rođakinje Elizabete koja je ‘u starosti svojoj začela sina’, Ivana Krstitelja. Marija prihvaća tu zadaću i pokorava se Božjoj volji. Ovdje je jasno da je Marija primila anđeoski navještaj potaknuta primjerom jedne starice, svoje rođakinje Elizabete“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je najavio kako će nova pastoralna godina u biskupiji, a koju uskoro započinjemo, biti posvećena djedovima i bakama. Donijevši riječi pape sv. Ivana Pavla II. kao i pape Franje biskup je između ostalog podsjetio na poruku pape Franje od 31. srpnja ove godine u kojoj je mladima poručio kako su potrebne konkretne geste ljubaznosti prema starijima, posebice onima najusamljenijima koji su zaključani u svojim domovima i nisu vidjeli bližnje mjesecima. Upravo zato je poruku usmjerio mladima, da iskoriste svoju kreativnost kako bi s bakama i djedovima uspostavili kontakt. „Otvarajući Godinu djedova i baka u našoj Sisačkoj biskupiji molim Povjerenstvo za pastoral obitelji da svim župama nabavi i dostavi molitvene obrasce za naše djedove i bake, koji su se već dijelili u nekim župama po kućama i prigodom prošlog blagoslova kuća. Također – ako nam to zdravstvene okolnosti dozvole – najavljujem da ćemo 26. srpnja 2021. na blagdan svetih Marijinih roditelja Ane i Joakima, dakle bake i djeda Isusova, organizirati biskupijsko hodočašće u Osekovo, župu u našoj biskupiji koja je posvećena svetoj Ani. Molimo se za naše djedove i bake, zahvalna srca za sve što su nam prenijeli i čime su sačuvali i nas i našu vjeru i našu Domovinu! Neka ova pastoralna godina bude milosno vrijeme u kojem ćemo se s više ljubavi brinuti za naše starije članove, u obiteljima, u našim župama, u našim zajednicama. Veoma je važno znati da ne vrijedi čovjek tek onoliko koliko je sposoban privrijediti, nego jednostavno po tome što postoji – jer je dijete Božje. Lijepo je da postojite, naši dragi djedovi i bake – doviknimo i mi s ovog hodočašća našim starijima. Oni su prvi s nama dolazili i u ovo svetište Majci Božjoj Bistričkoj, oni su za nas imali srca i ljubavi i kada nas nisu drugi primjećivali niti nas podupirali i dovoljno razumjeli. Oni su svojom ljubavlju i potporom nama pokazali Božju ljubav. Neka im Gospodin obilno naplati taj trud, tu žrtvu i tu ljubav! Molimo se da im Gospodin udijeli zdravlje, a po završetku ovog života život vječni“, rekao je biskup zaključivši propovijed molitvom pape Benedikta XVI. za djedove i bake.

Dan ranije, u petak 21. kolovoza, održano je osmo hodočašće mladih Sisačke biskupije od kojih je jedan dio do svetišta pristigao pješice i biciklima iz Siska, Sunje, Petrinje i Volodera. I ove godine mladi su biskupu i okupljenima bogatim programom predstavili svoj rad u protekloj pastoralnoj godini pa je tako napravljen osvrt na koncert duhovne glazbe „Ljiljani – pjesma za nebesa“ koji je održan u Voloderu, prošlogodišnji Mladifest u Viduševcu te akciju „72 sata bez kompromisa“. Tokođer, najavljeno je kako će se ovogodišnji 2. Mladifest pod nešto drugačjijm okolnostima održati od 11. do 13. rujna u Petrinji, a nova akcija „72 sata bez kompromisa“ od 15. do 18. listopada.

https://www.youtube.com/watch?v=17LQbzlbwnU&feature=emb_title

Izvor: Sisačka biskupija