Rođena 19. kolovoza 1883. godine kao Gabrielle Bonheur Chanel, Coco je od svojih obožavatelja dobila poznato ime u vrijeme dok se pojavljivala kao cabaret pjevačica. Muški dio publike prozvao ju je Coco po pjesmama koje je pjevala- Ko Ko Ri Ko i Qui qu’a vu Coco. Srednji dio njenog imena, Bonheur, na francuskom znači sreća.
Odrastala je u siromaštvu. Nakon majčine smrti poslana je u sirotište u kome je od časnih sestara, između ostalog naučila i šivati.
Njezi interes za modu najprije se očitovao u izrađivanju šešira za svoje poznanice. Tako je otvorila radnju u Parizu u kojoj ih je dizajnirala.

Iako je danas normalno da u reklamama gledamo poznate osobe, Coco Chanel je bila jedna od prvih dizajnera koja je to počela prakticirati. Fotografirala je poznate u svojim kreacijama i te fotografije upotrebljavala u reklamama.

U večernjim izlascima moglo se vidjeti Coco s kratkom kosom, inspirirajući žene da prihvate novi muškasti stil. Oslobodila je žene korzeta, „omekšala“ odjeću opuštenijim stilom koristeći tkanine koje su do tada korištene samo za izradu muškog rublja. Također, skratila je duljinu suknje kako bi se gležnjevi vidjeli.

Do dvadesetih godina prošlog stoljeća crna boja bila je rezervirana za pogrebe i udovice. 1926. godine Coco Chanel je u svoju kolekciju koja će biti objavljena u američkom Vogueu uvrstila kratku crnu haljinu i time promijenila povijest. Vogue je haljinu proglasio komadom odjeće „koji će cijeli svijet nositi“.

Coco je bila prva osoba koja je imala „svoj“ parfem. Danas je Chanel br. 5 klasik, ali primarno je nastao kao parfem s potpisom. U svom nazivu nosi broj 5 jer joj je navodno to bio sretan broj. Procijenjeno je da se svakih 30 sekundi proda jedna bočica ovog popularnog parfema.


U dobi od 71 godine ponovno je otvorila svoj dućan koji je bio zatvoren za vrijeme rata.  Umrla je u dobi od 88 godina u Ritz Hotelu u Parizu i zadnje riječi su joj bile: „Ovako se umire!“

Izvor: magme.hr
Foto: Vogue, hr.wikipedia.org, Pinterest, Biography.org