Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan očeva. Današnji datum, 19. ožujka, u našoj je zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova zemaljskog oca te se na taj dan slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu.

Obitelj današnjice sasvim se razlikuje od obitelji u prošlim vremenima pa se, sukladno tome, i uloga oca promijenila.
On nije isključivo onaj koji prehranjuje obitelj donoseći novac kući, već je puno aktivnije uključen u odgoj i obrazovanje svoje djece.
Često puta današnji očevi ostaju kod kuće umjesto majki i brinu za svoju sasvim malenu djecu. Kasnije su redovito uključeni u školovanje svoje djece, od zajedničkog učenja, pisanja zadaća, odlaska na roditeljske sastanke, uključivanja u radionice i ostale školske i izvanškolske aktivnosti svoje djece spremno preuzimaju odgovornost, posvećeni su i brižni roditelji.
U nekim dijelovima svijeta, nažalost, još uvijek nije tako, otac i dalje ima dominantnu ulogu krutog i nepopustljivog roditelja kojeg se bez pogovora sluša i koji nedovoljno osluškuje potrebe svoga djeteta.

Ove je godine sve nekako drukčije, obzirom na situaciju u kojoj se svi nalazimo.
Neki su očevi ovih dana i tjedana razdvojeni od svojih obitelji zbog prirode službe koju obnašaju, danonoćno rade i skrbe o ljudima u zajednici pa njihove obitelji osjećaju njihov fizički nedostatak.
Neki su očevi u bolnicama i njihovi najmiliji ne mogu do njih kako bi ih posjetili i olakšali im teške dane ili se u konačnici oprostili s njima. Nikome nije lako, ostaje nada u prolaznost ove nevolje i molitva za sve naše drage očeve, one koji su s nama i one kojih više nema.
Kad im danas budete stisnuli ruku i čestitali njihov dan, budite svjesni koliko ste sretni što ih imate.

Foto: Siscia.hr