Svečano obilježena 30 – a obljetnica osnutka sisačkog HDZ – a


Jučer je u Sisku, na vrlo svečan i dostojanstven način obilježena 30. obljetnica osnutka sisačkog HDZ – a. Ovaj je događaj okupio više stotina članova i simpatizera stranke i u potpunosti ispunio dvoranu.

Tako su svečanost u Sisku svojim dolaskom između ostalih uveličali i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a te brojni drugi uzvanici.
Uvodnu riječ je svim prisutnima uputio domaćin proslave, predsjednik GO HDZ i dožupan Sisačko – moslavačke županije Ivan Celjak koji je od svih prisutnih pozdravljen dugim pljeskom iz kojega se lako iščitava ogromna potpora koju ovaj mlad, obrazovan, rječit i sposoban čovjek uživa među članstvom najbrojnije političke stranke u svome gradu, ali i puno šire.

U svom govoru pred prepunom dvoranom istaknuo je kako su pripadnici mlađih generacija koje su dobile povjerenje i čast upravljati sisačkim HDZ-om, itekako svjesni te velike odgovornosti.

“HDZ je imao dr. Franju Tuđmana kao predsjednika države i našu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Kada god je HDZ ili naše biračko tijelo imalo na raspolaganju više kandidata za predsjednika Države, pobjeđivali su Stipe Mesić i Ivo Josipović, upozorio je Celjak i istaknuo kako najistaknutiji kandidati danas, uz našu Predsjednicu su Zoran Milanović i Miroslav Škoro. Zorana Milanovića smo imali priliku gledati na čelu Države i to je dovoljno. Miroslav Škoro je izvrstan pjevač kojeg rado slušamo i slušat ćemo ga i dalje kao pjevača nakon predsjedničkih izbora.
Naša Predsjednica, prepoznatljiva u svijetu, zajedno s našim predsjednikom Vlade RH i Hrvatske demokratske zajednice Andrejom Plenkovićem pozicionirala je Hrvatsku kao važan faktor u kreiranju europske politike.”

Osvrnuvši se na česte neutemeljene izjeve sisačke gradonačelnice o tome kako HDZ-ova Vlada ne ulaže dovoljno u Sisak predsjednik Celjak je istaknuo sve važne projekte Vlade RH koji su realizirani ili koji su u postupku realizacije u Sisku.

„Obnovljena je zgrada Katastra, zgrada Suda, završena je sanacija jednog dijela Mosta Gromova, upravo je u tijeku rekonstrukcija Galdovačkog mosta u vrijednosti 10 milijuna kuna, iduće godine, kada se za to steknu vremenski uvjeti ide sanacija drugog dijela Mosta Gromova u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Čujemo gradonačelnicu da se hvali obnovom vrtića, nabavkom 20 novih autobusa za gradsku tvrtku Autopromet, obnovom Holandske kuće, energetskom obnovom jedne škole…
Naša Vlada preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i uz pomoć EU fondova omogućila je nabavku autobusa gradskoj tvrtki Autopromet d.o.o. kao što je omogućila i prijevozničkim tvrtkama u drugim gradovima, npr. Zadru, Rijeci, Splitu… Bespovratna sredstva iznose oko 19,4 milijuna kuna, a Vlada RH je sudjelovala s 3,4 milijuna kuna.
Projekt Holandske kuće, u koju su uložena sredstva iz EU fondova, a koji je završen više od godinu dana nakon proteka roka za završetak, propao bi da ga nisu spašavali stručnjaci iz SAFU-a i Ministarstva regionalnoga razvoja kojem je na čelu HDZ.
Ministrastvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u lipnju ove godine uručilo je Gradu Sisku Odluku kojom su za naš grad osigurani višemilijunski iznosi za projekte u razdoblju od 2021. godine kroz ITU mehanizam.“

Govorio je i o ulaganjima od strane Sisačko – moslavačke županije u projekte na području grada Siska.

„Trenutno sudjeluje u energetskoj obnovi Doma zdravlja Sisak ukupne vrijednosti od 8 milijuna kuna.
Nabavljena je medicinska oprema u okviru projekta opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite, očekuju nas građevinski radovi prilagodbe ulaza, sanitarnih čvorova osobama koje imaju poteškoće u kretanju. Ukupna vrijednost tog projekta je 15 milijuna kuna.
Kao partneri Metalurškog fakulteta osigurali smo 40 milijuna kuna za znanstveno-istraživačku opremu.
Pokrenuli smo postupak realizacije projekta Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak koji će biti u prostoru bivše vojarne u Lađarskoj. Trenutno čekamo da nam Grad Sisak izda građevinsku dozvolu.
Osigurali smo novi četverogodišnji obrazovni program u Tehničkoj školi Sisak, Tehničar za razvoj video igara, prvi u Hrvatskoj, koji je dio županijskog projekta Gaming industrije.
Ove godine je sisačka Gimnazija proslavila velikih 100 godina postojanja. U našu Gimanaziju Županija je u zadnjih 4 godine uložila preko 4 milijuna kuna. Obnavljamo gimnazijsko igralište, prije toga je promijenjena stolarija, uređen ulaz u zgradu, obnovljeni sanitarni čvorovi, učionice, nabavljena nova informatička oprema, pametne ploče… Prošle godine obnovili smo parket u dvorani Brezovica, promijenili vatrozaštitni sustav, obnovili igralište ispred Srednje škole Viktorovac…
Trenutno je u izgradnji Objedinjeni hitni bolnički prijem i Dnevna bolnica u vrijednosti od 106 milijuna kuna, a uz pomoć gradova i općina, drugih donatora i Ministarstva zdravlja nabavljena je magnetska rezonanca. Žao nam je da u toj akciji nije sudjelovao Grad Sisak jer mi Siščani smo najbrojniji korisnici zdravstvenih usluga u sisačkoj bolnici.
Nakon iscrpljujućeg postupka spašavanja projekta dovršetka izgradnje Strukovne škole Sisak, izabran je izvođač i sukladno ugovorom definiranim preuzetim obvezama izvođača, škola mora biti završena do početka iduće školske godine u koju će biti uloženo još 14 milijuna kuna. Nakon dovršetka nove škole i preseljenja učenika u novu zgradu, staru zgradu škole prenamjenit ćemo u Učenički dom. U okviru tog projekta već je postavljena nova stolarija.“

Sisački HDZ ostvario je i dvije velike pobjede u samo sedam dana u Sisku protiv Kristine Ikić Baniček.
“Naši projekti su konkretni, istaknuo je Celjak okupljenima i upozorio: „Suprostavite činjenice floskuli „ona nešto radi“.”
Svim Siščankama i Siščanima zahvalio je i čestitao na radu i dvije velike pobjede u samo sedam dana u Sisku protiv Kristine Ikić Baniček na izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, te izborima za EU parlament.”

Čestitku za 30 godina HDZ-a u Sisku završio je snažnim porukama:

„Motivirani ovogodišnjim izbornim pobjedama ulazimo u novi izborni ciklus. U izbore za našu Predsjednicu, kada ćemo za koji mjesec ponovno pokazati snagu sisačkog HDZ-a. Iduće godine nas čekaju parlamentarni izbori a krajem svibnja 2021. poslat ćemo u povijest socijalno neosjetljivu, isključivu i diktatorski nastrojenu Kristinu Ikić Baniček i njenu interesnu skupinu!“

Ispred osnivača, skup je pozdravio Ivan Bobetko, jedan od osnivača HDZ-a u Sisku. U svom obraćanju istaknuo je više puta kako je HDZ kao stranka bio sredstvo pomoću kojeg je ostvaren veliki cilj, a to je bilo stvaranje neovisne države, naše Domovine.
Pozvao je na zajedništvo, onako čvrsto kao što je bilo upravo u vrijeme stvaranja stranke, ali i Domovine.

Ivo Žinić je osobiti naglasak stavio na braniteljsku populaciju rekavši kako posebna zahvala ide hrvatskim braniteljima jer je njihova hrabrost i žrtva i kroz rad stranke iznjedrila brojne velike pobjede.

Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića te Glavnog tajnika HDZ-a i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, iskazao je oduševljenje dupkom punom dvoranom i snagom koju je sinoć pokazao sisački HDZ. Brojna sisačka mladež oduševila je našeg Ministra vanjskih i europskih poslova. U svom govoru, podsjetio je na vrijednosti obitelji, zajedništva i osjećaja pripadanja Domovini te zaželio da se odličan pobjednički niz na izborima koji je proteklih mjeseci ostvarila Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice u Sisku, nastavi na čelu s mladim, obrazovanim i perspektivnim predsjednikom Ivanom Celjakom i na predsjedničkim izborima, ali i na izborima za gradonačelnika grada Siska.

 

Bila je to jedna doista svečana i lijepa večer. Brojni ljudi koji su došli izraziti podršku radu GO HDZ – e i njezinom predsjedniku Ivanu Celjaku, znak su da za Sisak uskoro dolaze bolji dani.

Foto: HDZ Sisak