Strukovna škola Sisak ostvarila je ove godine vrlo značajan projekt u okviru europskog programa Erasmus+ pod nazivom Tran, Work and Succeed in Europe (Učenje, rad i uspjeh u Europi), zajedno s partnerima iz Njemačke, Španjolske, Turske i Portugala, s ciljem razmjene dobrih iskustava u obrazovanju, naukovanje te izazovima prilikom stupanja na tržište rada. Naš cilj je poboljšati kompetencije naših učenika za planiranje karijere i povećanje njihove zapošljivosti. Kao europski građani, oni će imati priliku bolje se pripremiti za međunarodnu komunikaciju na području rada te ostvariti suradnju kao članovi europskog tima. Finalni rezultat zajedničkog istraživanja, biti će on-line brošura sa smjernicama za učenike, prilikom kretanja u svijet rada.

Učenici Strukovne škole koji sudjeluju u prvom dijelu projekta su Rea Blažević (2. razred, modna tehničarka) i Filip Kozić (3. razred, arhitektonski tehničar). Naši učenici su tijekom svoje prezentacije uspješno predstavili našu školu, županiju i našu domovinu.
Naš prvi domaćin je Staatliche Berufliche Oberschule u gradu Schwandorf Njemačka (FOSBOS), koji su kao nositelji projekta organizirali prvi sastanak u nizu. Cilj sastanka je organizacija realizacije projektnog zadatka.

Iskustva rada u strukovnom obrazovanju na prvom predavanju u utorak 15. listopada, prezentirao nam je Dr. Most, ravnatelj Centra za strukovno obrazovanje. Njemački sustav strukovnog obrazovanja jedan je od najuspješniji u svijetu, a karakterizira ga značajna suradnja s tvrtkama i privatnim sektorom i učenje temeljeno na radu.
Tijekom dana posjetili smo i Freilandmuseum Neusath-Perschen, gdje smo se u jednom etno-selu upoznali s tradicionalnim načinom gradnje i života bavarske regije.

Danas ćemo posjetiti lokalnu tvrtku ZMS- Zeckerband Müllkraftwerk Schwandorf koja se bavi zbrinjavanjem otpada te recikliranjem sekundarnih sirovina, čime se izuzetno ponose.
Projekt će se ostvarivati tijekom dvije naredne godine, a slijedeći susret u nizu održat će se u Turskoj, Španjolskoj i Portugalu i na posljetku u našem gradu i našoj županiji u veljači 2021. godine.

Izvor: Sanja Tomašinec