Danas predstavljamo još jedan dragulj naše županije koji vrijedi posjetiti, osobito ovih toplih ljetnih dana. Ako ne ovih dana, nije kasno ni u jesen ili zimu. Sadržaja za sve posjetitelje Topuskog uvijek ima dovoljno.

O TOPUSKOM
Topusko se nalazi sedamdesetak kilometara južno od Zagreba, te između Karlovca i Siska, a upravno, pak, u Sisačko moslavačkoj županiji.
Općina Topusko zahvaća prostor od 198,6 kvadratnih kilometara, a 2001. godine popisano je 3.219 stanovnika. Topusko leži na nadmorskoj visini od 130 metara na području između Petrove i Zrinjske gore. Okruženo je poznatim šumama Orlova šuma i Petrova gora, a ostalo čini plodna zemlja uz rijeku Glinu i potoke Perna, Čemernica i Glinica. Ovo područje odavno je naseljeno zahvaljujući mnogobrojnim termalnim izvorima. Posebno su značajne cretne, tresetne kupke u narodu poznate kao «blatne kupke» koje postoje još samo u Češkoj.

Zahvaljujući utjecaju šuma te treseta i termalnih izvora zima je blaga, a ljeta su svježa.
Po kvaliteti termalna voda Topuskog treća je u Europi.

POVIJEST
Povijest Topuskog počela je prije više od 3000 godina kad su Japodi došli na prirodne izvore termalne vode.
Rimljani su ostavili prepoznatljive tragove termi za ratnike i rimske osvajače. U 13. stoljeću kralj Andrija II gradi samostan i crkvu i daje ih Cistercitima. U parku Opatovina danas se mogu vidjeti ostaci te veličanstvene građevine – portal crkve Blažene Djevice Marije od Pohoda.
1826. profesor Michael Kunnits poslao je austrijskom caru Franji I pismo u kojem je opisao termalno lječilište Topusko. Godinu dana kasnije objavio je knjigu “Povijesno-topografski opis mineralnog kupališta Topusko”.
U slijedećih 100 godina Topusko je postalo okupljalište velikaša i plemića, gdje su lordovi, generali, biskupi i ostali bogati gosti iz Francuske, Italije, Velike Britanije i Njemačke dolazili uživati u svježem zraku i ljekovitoj vodi.

Lječilište Topusko osnovalo je tvrtku kćer Top – Terme d.o.o. Osnovna djelatnost Lječilišta Topusko je liječenje i rehabilitacija oboljenja i ozljeda lokomotornog, nervnog i mišićnog sustava

BORAVAK I SADRŽAJI 

Ukoliko odlučite više dana boraviti u Topuskom, smještaj potražite u hotelu Toplica Topusko koji je smješten na mirnoj lokaciji u blizini rijeke Gline, a gostima nudi besplatno korištenje 5 vanjskih i 1 unutarnjeg bazena s termalnom vodom.
Unutar hotelskih bazenskih sadržaja nudi se kompletna rehabilitacija i oporavak od brojnih kardiovaskularnih i reumatskih bolesti.

Na kompleksu otvorenih bazena možete igrati tenis, stolni tenis, mini golf, odbojku na pijesku, kuglati ili plivati. U sklopu bazena nalazi se restoran s bogatom ponudom jela i napitaka, te igralištem za djecu.
Za one koji bi se radije rekreirali u kuglani, uz stolni tenis ili pikado, sve to mogu pronaći u okviru rekreativnog dijela hotela. Iskoristite svoje vrijeme na pametan način, zabavite se i osvježite rekreacijom!

Termomineralna voda, kao najvažniji prirodni resurs, geografski položaj i klima, te uređeni kompleks, kao i ljudski faktor, doprinijeli su da danas Top Terme pružaju veoma širok spektar zdravstvenih i turističkih usluga. Zdravstveni programi, kapaciteti za seminare i manje kongrese, sportsko-rekreativni sadržaji…pružaju bezbroj mogućnosti za odmor, zdravlje, uživanje u predivnom prirodnom okuženju. Topla ljudska riječ i osmijeh, specifični za ljude ovog podneblja, nezaobilazni su, što gosti znaju prepoznati.

Vožnja biciklom kroz prirodu u svijetu je sve popularnija, no puno lakše je doći do bicikla nego do pravih prirodnih biciklističkih staza. Ako su još pri tome biciklističke staze znatno udaljene od industrijskih centara, ako do njih ne dolaze tvornički dimovi, prašina i neugodni mirisi divljih odlagališta, može se reći da su postignuti svi uvjeti za ovu vrstu rekreacije.
Sve to može se naći u Topuskom, pa Top – Terme s ponosom nude svojim gostima pet biciklističkih staza, pomno odabranih za sve uzraste. Usput, svaka od ovih staza prolazi pokraj barem nekoliko povijesnih zanimljivosti pa se slobodno može reći da će rekreativci na dva kotača na najneposredniji način upoznati bogatu povijest kraja.

ODLUČITE LI POSJETITI OVAJ BISER KONTINENTALNOG TURIZMA IZ BILO KOJEG RAZLOGA, ZASIGURNO ĆETE UŽIVATI I POŽELJETI PONOVNO DOĆI!

Izvor: topterme. hr
Foto: turizam-topusko.com, booking.com, ok-smz.hr