U Budaševu je ovih dana proslavljen jedan, po mnogo čemu poseban rođendan. Najstarija mještanka, Bara Jakopović, proslavila je 100. rođendan. Slavilo se u krugu obitelji, a onda su čestitke baki Bari došli izraziti predstavnici mjesta i župe.

Bara Jakopović rođena je 15.04.1919. u Žažini u tipičnoj seljačkoj obitelji kao peto od sedmero djece. Roditelji su se bavili poljoprivredom. Budući da je s 12 godina ostala bez oca svi poslovi u domaćinstvu i oko njega raspodijeljeni su na stariju djecu. Živjelo se teško ali su sva djeca završila osnovnu (pučku), a neki i gimnaziju.

Opis fotografije: Baka Bara ( lijevo )s mlađom sestrom, oko 1939. g.

Opis fotografije: Baka na domaćinskom tečaju u Žažini (zadnji red, 2. s desna), 1939. g.

Godine 1947. udala se u Budaševo također u zemljoradničku obitelj no suprug je istovremeno bio i kovač pa je jedan od bakinih poslova bilo i pomaganje u kovačnici. Podigla je dvoje djece, odškolovala ih i s vremenom dočekala i unučad. Neko vrijeme boravi i u gradu te pomaže u podizanju unuka.

Baka posljednji 10 godina opet živi u Budaševu s kćeri i njezinom obitelji. Obzirom na njezine godine, baka Bara je veoma dobrog zdravlja, a dane provodi uz knjigu, televiziju i molitvu.

Univerzalnog recepta za dugovječnost nema – kaže najstarija stanovnica Budaševa. Poručuje svima kako životne teškoće treba prihvatiti, jer one ionako prođu i uz Božju pomoć opet sve bude kako treba.

Foto: S.H.