Stare uskrsne čestitke


Uskrs, kao najveći kršćanski blagdan, temelj je kršćanskog vjerovanja u vječni život. Smrt i novo rođenje tako se obilježava svake godine u različitim dijelovima svijeta, svugdje s nekim posebnostima, ali i sličnostima. Jedna je od tih sličnosti i bojenje jaja, odnosno pisanica.
Šarene pisanice okružene zečevima ili pilićima kao simboli ponovnog rođenja, obnove života uobičajen su motiv brojnih proizvoda čovjekova stvaranja. Jedan su od takvih proizvoda čestitke. Čestitke su naglašeno šarene, vedrih boja, kao i tek probuđeno proljeće.
Motivi pisanica, cvijeća, zečeva, pilića i janjadi kojima su često davana ljudska obilježja te motivi male djece izrazito su šareni s naglašenom žutom bojom sunca. Takve su čestitke pomalo kičaste, ali odišu veseljem, kao što i priliči proslavi Uskrsa. Uz spomenute motive na čestitkama, nalazimo i prizore iz Biblije vezane uz Kristovo uskrsnuće. Mnoga su se djela hrvatskih umjetnika našla na ovim čestitkama.
Na njima su prikazani uskrsni običaji hrvatskih krajeva. Ljudi u narodnim nošnjama boje, ukrašavaju pisanice, hodaju u procesiji, plešu, odnosno slave Uskrs. Tako se među čestitkama ističu djela velikana hrvatske umjetnosti Andrije Maurovića, Slavka Tomerlina, Otta Antoninija, kao i mnogih drugih. Iz ovih motiva može se pročitati sve bogatstvo hrvatskih narodnih običaja, tradicija jednog kraja, koja se prenosila malim čestitkama na drugi kraj domovine ili izvan nje.

.

Tekst: Zamaslina