U jednoj obitelji roditelji imaju velikih problema sa svojim već odraslim djetetom. Ne sluša ih i ne uvažava, nego drsko čini najružnije i najteže prekršaje. Roditelji se u očaju pitaju zašto i gdje su pogriješili, ali ne nalaze odgovora.
Možda tek savjet da bi se trebali vratiti u prošlost. Jedna od zapovijedi koje nam Bog dade kaže kako treba poštivati oca i majku da bi nam bilo dobro na zemlji i da bismo dugo živjeli. Ako si sam, davnih dana, odbacio majku i oca, nisi ih poštivao ni posjećivao kako sada očekuješ da tvoje dijete čini nešto drugo.
– Odrastao si u skromnoj obitelji, uz skrb, nazovimo ih, zamjenskih roditelja. Pružali su što su mogli i znali. Osnovao si vlastitu obitelj, zaboravio i prave i zamjenske roditelje. Sve one koji su te voljeli i pratili dok nisi odrastao. Zasigurno su i oni činili propuste, ali su te i voljeli, brinuli da postaneš pošten čovjek… Svi, do tada tebi nepoznati ljudi, postali su vrlo bitni. Prolazio si kraj kuće u kojoj si odrastao ni ne ogledavši se, a njeni su ukućani duboko žalili i krili suze. Istina je da nisu bili imućni, ali su bili tvoji. Silno su te željeli vidjeti, čuti kako živiš i znati sve o tebi. Nisi zastao, ni došao. Jesi li se sramio njih ili kuće u kojoj si odrastao? Danas nema ni zamjenskih ni pravih roditelja. Grobove je prekrila trava. O rodbinskim odnosima da se ne priča. Posjećuješ grobove nekih članova svojte i odlaziš na mise za njih. Jesi li ikada, osim kad su pokapani, bio na misi za svoje? Tvoja se grana polako suši i ubrzo će puknuti. Nemoj se, dakle, čuditi ni pitati zašto ti se događa što ti se događa! Nitko nije sretan što je to tako. Možda se samo vaga poravnala, možda i nije… ne znam. Vrijeme će pokazati… Ne želim biti tvoja savjest, to su tek mala razmišljanja malog čovjeka.

Foto: Pixabay