Županijska vlast Sisačko-moslavačke županije predstavila je rezultate prvih sto dana rada. Nakon kompletne analize rada uprave i financija, donesen je plan racionalnih i brzih rješenja koja su se posebno usmjerila na rješavanje problema uzrokovanih potresom.

OSIGURAN SMJEŠTAJ ZA ŠKOLE

„Prioritet su nam bile potrebe i sigurnost djece u obrazovnom sustavu te pacijenata u zdravstvenom sustavu, kako bi ove najosjetljivije skupine imale kvalitetne uvjete za novu školsku godinu i zdravstvene usluge, a to je ono što je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije“ – naglasio je župan Ivan Celjak.
Riješeno je pitanje prostora Ekonomske škole Sisak i Gimnazije Sisak, pri čemu je ušteđeno 8 milijuna kuna, naime župan Celjak donio je odluku da svoj ured i urede službenika županijske uprave da na korištenje za potrebe Gimnazije Sisak, dok se za Srednju školu Glina najboljim rješenjem pokazala nabava i montaža modularnog objekta jer su učenici ostali u dvorištu svoje dosadašnje škole i ne moraju putovati u udaljena mjesta. Županija je također osigurala i plaća prijevoz za sve učenike na području Banovine gdje je uslijed potresa reorganizacijom nastala potreba za prijevozom.

RIJEŠENE AMBULANTE IZ KONTEJNERA DOMA ZDRAVLJA SISAK, SPAJAJU SE 3 DOMA ZDRAVLJA

Što se tiče zdravstva, Županija je osigurala zamjenski prostor za potrebe ambulanti koje su trenutno smještene u kontejnerima ispred Doma zdravlja Sisak, a odjel Pedijatrije će od sljedećeg tjedna imati svoje prostore u prizemlju Ginekologije, dok će se pedijatrijske specijalističke ambulante organizirati u prostoru nove bolnice. Završen je natječaj za izradu projektne dokumentacije, kompletne rekonstrukcije i sanacije zgrada Nove interne, Pulmologije u Petrinji te Pedijatrije i neurologije u Sisku. Osiguran je i dodatni smještaj za palijativne bolesnike u Neuropsihijatrijskoj bolnici “Dr. Ivan Barbot” u Popovači.
„Najvažnija organizacijska reforma u području zdravstva je spajanje DZ Sisak, DZ Petrinja i DZ Kutina u jedan Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije, čime će se postići uštede, neće više biti 3 ravnatelja, 3 upravna vijeća, dodatnih troškova…a inzistirat ću i na proširenju usluga za naše pacijente. U suradnji s ZJZ SMŽ također smo organizirali Anticovid autobus koji je u udaljenijim mjestima primijenio 1462 doze cjepiva“ – izjavio je župan Celjak.

ŽUPANIJA SE UKLJUČILA U PRIVREMENI SMJEŠTAJ LJUDI

Župan je najavio ubrzanje radova na novom Učeničkom domu u Sisku, koji će se po završetku dati na raspolaganje osobama koje trenutno zbog potresa nemaju adekvatan smještaj, a uredit će i 8 stanova u vlasništvu ustanova SMŽ za potrebe privremenog smještaja, kao i prostor za smještaj većeg broja osoba na području Sunje u suradnji s Hrvatskim šumama.

SPAJAJU SE USTANOVE U KULTURI, VRAĆA SE UPRAVNI ODJEL ZA POLJOPRIVREDU, UKINUTI NEKI NADZORNI ODBORI I NAKNADE ZA UPRAVNA VIJEĆA

„U području gospodarstva, osigurali smo nastavak Javnih radova na kojima je trenutno zaposleno preko 500 ljudi s područja naše županije, za što je dodatno izdvojeno 19,4 milijuna kuna, a Vlada je dodatno osigurala 30 milijuna kuna za dovršetak izgradnje “Centra novog života” koji je namijenjen zadržavanju poduzetnika i poticanju gospodarstva na području grada Petrinje“ – istaknuo je župan Celjak, dodajući i suradnju s Hrvatskim vodama koje su osigurale dodatnih 104 milijuna kuna za Aglomeraciju Petrinja, uz ulaganja za rekonstrukciju nasipa stradalih uslijed potresa i izgradnju novih sustava zaštite od poplava diljem naše Županije.
Župan Celjak je predstavio novi način rada županijske uprave i povezanih ustanova i trgovačkih društava, kroz koji će se postići potpuna odgovornost u upravljanju resursima, a time i uštede. Postignut je dogovor s većinom udruga koje su se odrekle dodijeljenih financijskih sredstava u svrhu sanacije šteta od potresa u području školstva i zdravstva, a župan Celjak se posebno zahvalio dijelu braniteljskih udruga koje su same došle s navedenom inicijativom.
Postignuto je i smanjenje kamatne stope za kredit za izgradnju Osnovne škole Popovača, postignute su uštede ukidanjem određenih nadzornih odbora i naknada za Upravna vijeća te raskidanjem ugovora s pojedinim vanjskim pružateljima usluga, kao i reforma sustava potpora za gospodarstvenike i obrtnike.

Dvije odvojene ustanove Interpretacijski centar baštine Banovine i Kulturni centar Braće Radić spojit će se u jednu koja će djelovati kroz povijesno dokumentacijski centar Sisačko-moslavačke županije, čime će se također postići financijske uštede, a osigurao se i povrat sredstava od Ministarstva znanosti i obrazovanja za nabavljenu opremu za škole. Vraća se samostalan Upravni odjel za poljoprivredu, a u tijeku je reforma potpora za poljoprivrednike, ispravljen je izvor i namjena novčanih sredstava za lovstvo, dogovoren povratak HRT-ovog dopisništva u Sisak.

„Izradili smo novo ustrojstvo Sisačko-moslavačke županije s ciljem osiguranja učinkovitijeg rada županijskog sustava vodeći se potrebama fizičkih i pravnih osoba, osobito potrebama koje proizlaze iz posljedica potresa. Situacija koja nas je snašla uslijed razornih potresa, a koji su doveli do katastrofe, iziskuju nova, racionalna ali i brza rješenja. Ovakvim kvalitetnim i učinkovitim tempom nastavljamo i dalje.“ – istaknuo je završno župan Ivan Celjak.