Na danas održanoj konferenciji za novinare kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice dr. Željke Josić predstavljen je plan konkretnih aktivnosti nove gradonačelnice za prvih 100 dana njena mandata.

– Nakon preuzimanja dužnosti prvo što ću učiniti je uspostaviti kvalitetnu suradnju s institucijama nadležnim za obnovu Siska i pokrenuti sa svoje razine sve procese koje je aktualna gradska vlast usporila zbog svoje predizborne kampanje, koja je, što znaju sve Siščanke i Siščani po plakatima koje su gledali u razrušenom gradu, započela još kobnog 29. prosinca. Dat ću sve od sebe da se uspostavi normalna komunikacija i suradnja i da se obnova što prije pokrene – najavila je kandidatkinja Josić.

Odmah nakon preuzimanja dužnosti izvršit će se detaljna analiza gradskog proračuna kako bi se mogli pripremiti materijali i podloge za nužan rebalans Gradskog proračuna, a već tijekom lipnja od Gradskog vijeća zatražit će se potvrda izmijenjenog proračuna.

-Izmijenit ćemo pravilnik o sufinanciranju vrtića od strane roditelja kako bi stvorili preduvjete da mališani imaju besplatne vrtiće, te donijeti novi pravilnik kojim će se naknade za novorođenčad povećati na 5.000 kn. Pokrenut ćemo projekt plaćene prakse za srednjoškolce deficitarnih zanimanja kod poduzetnika i obrtnika na području Siska koji će se financirati u iznosu od 1.750 kn mjesečno, od čega će Grad sufinancirati 1.250 mjesečne plaće te sva porezna davanja, a poduzetnici će financirati samo 500 kuna. Za ovaj projekt nužna je izrada pravilnika te sustav informiranja srednjoškolaca. Donijet ćemo odluku o bespovratnoj financijskoj pomoći za samozapošljavanje u iznosu od 50.000kun za sve nove poduzetnike. Povezat ćemo se s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te uskladit pravilnike kako bi poduzetnici, osim sredstava države, mogli računati i na konkretnu pomoć Grada Siska– dodala je Josić.

Osim toga najavljeno je potpisivanje ugovora s najboljom europskom razvojnom agencijom Simorom, te pokretanje projekta besplatne edukacije pomoći i izrade projekata za sisačke poduzetnice i poduzetnike, dok će se u srpnju pripremiti popis gradskih projekata koje ćemo nominirati za financiranje sredstvima iz EU fondova

Donijet će se i odluke o pokretanju Božićnice za umirovljenike, te pokrenut projekt plaćenog besplatnog dopunskog osiguranja za umirovljenike grada Sisak, te informirati umirovljenike o njihovim novim pravima.

-U prvih 100 dana mandata cilj mi je napraviti analizu postojećeg stanja unutar gradske uprave, predložiti rebalans proračuna, sanirati najugroženije dijelove grada te izraditi plansku dokumentaciju za velike infrastrukturne projekte kako bi oni mogli krenuti na adekvatan način. Ujedno, većina projekta koja se odnosi na mlade djecu u vrtiću, učenike i srednjoškolce realizirat će se u što kraćem roku kako bi i njihova promjena krenula što brže. I na kraju ću se vratiti na segment koji sam naglasila i na samom početku – obnova. Kvalitetna, isplanirana, ažurna, ali brza obnova koja će se provesti u suradnji s nadležnim institucijama. Obnova koja neće biti blokirana od lokalne razine zbog parcijalnih političkih interesa, nego obnova temeljena na načelu kvalitetne komunikacije i povjerenja jer nam je Sisak ispred svega i Sisak zaslužuje brzi oporavak i revitalizaciju – zaključila je dr. Josić.