Zavirili smo u Žitni magazin


Na desnoj obali rijeke Kupe već više od 250 godina ponosno stoji Žitni magazin koji je imao vrlo važnu ulogu u razvoju riječne trgovine i gospodarstva u Sisku. Nakon saznanja da je sagrađen u drugoj polovici 18. stoljeća, odlučio sam prošetati našim Pogorelcem te pogedati kako danas izgleda taj “netipični” ostatak industrijske baštine našega grada.

Žitni je magazin sagrađen 1765. godine na desnoj obali rijeke Kupe, na području tadašnjeg Vojnog Siska, naselja koje se razvilo upravo zahvaljujući dobro razvijenoj riječnoj trgovini.  Na lijevoj obali rijeke Kupe razvio se Civilni Sisak (kasnije nazvan i Stari Sisak) koji se 1874. godine ujedinio s Vojnim Siskom (nazivan i Novi Sisak ili Prečki Sisak) u jedinstveno gradsko središte koje dobiva status slobodnog kraljevskog grada, grada Siska. Prvi gradonačelnik ujedinjenog Siska bio je Franjo Lovrić koji je tu dužnost obnašao punih 25 godina te je za vrijeme svog mandata znatno utjecao na modernizaciju grada.
Žitni magazin jedan je od simbola gospodarskog uzleta grada koji je uslijedio nakon njegove gradnje, u 19. stoljeću. Magazin je služio kao skladište za žitarice koje su stizale brodovima iz Banata, a od tuda su bile transportirane prema Karlovcu i dalje prema moru.
Iako je danas u derutnom i zapuštenom stanju, još uvijek odolijeva tijeku vremena na desnoj obali rijeke Kupe.
Stoga zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako danas izgleda najstariji gospodarski objekt u našem gradu.