Danas, 4. kolovoza 2020. napustio nas je legendarni hrvatski skladatelj i glazbenik Rajko Dujmić. Rajko je 29. srpnja doživio tešku prometnu nesreću i od zadobivenih ozljeda je danas preminuo.

Još kao dječak pokazao je iznimnu nadarenost za glazbu i upravo je glazba obilježila njegov život, a njegove pjesme djetinjstvo, mladost i odrastanje mnogih generacija.
Violinu je počeo svirati s četiri godine, a prvi bend je imao u već šestom razredu osnovne škole.

Od 1976. je član Novih fosila. Upravo njegovom zaslugom Novi fosili ubiru brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi.

Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Njihova najprodavanija ploča – “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine, prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu.

U svojoj bogatoj karijeri Rajko Dujmić napisao je preko 1800 pjesama, na većini tih uradaka pojavljuje se kao autor glazbe, ali i kao aranžer ili producent.
Na natjecanjima za pjesmu Eurovizije sudjelovao je tri godine zaredom. Upravo su njegove pjesme ostvarile jedan od najboljih rezultata u povijesti.


Novi Fosili su 1987. godine osvojili četvrto mjesto s pjesmom “Ja sam za ples” (Bruxelles), Srebrna Krila su godinu dana kasnije s pjesmom “Mangup” (Dublin) bila šesta, dok je tada anonimna grupa Riva iz Zadra 1989. s pjesmom “Rock me” odnijela pobjedu u Lausannei i tako po prvi, i zasad jedini put, dovela Euroviziju u Zagreb.
Rajko Dujmić je 1993. godine objavio svoj prvi i jedini kantautorski album “Nizvodno od raja”.

Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe, također je skladatelj i najavne špice za televizijsku emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”.
Zajedno sa Zrinkom Tutićem napisao je pjesmu “Moja domovina” na samom početku Domovinskog rata. U Band Aid-u koji je 1991. otpjevao ovu jedinstvenu i sasvim posebnu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je čak 150 glazbenika.
Rajko Dujmić dobio je Porina za životno djelo 2013. godine.