Klub raspjevanih mesara

Nakon što je proteklih tjedana dio Odranskog polja (ulaz iz naselja Greda) transformiran u američki gradić iz prve polovice prošloga stoljeća, poznati su i razlozi preobrazbe. Od danas, tamo će se snimati njemačka povijesna drama Klub raspjevanih mesara (The Master Butchers Singing Club).

Klub raspjevanih mesara povijesna je drama koja se bavi njemačkim iseljenicima u SAD između dva svjetska rata. Režiju potpisuje njemački filmski i TV redatelj Uli Edel (Cristiane F., Last Exit for Brooklyn, Body of Evidence, Der Baader Meinhof Komplex), a glavnu ulogu u filmu tumači Jonas Nay, zvijezda uspješne TV serije Deutschland 83.

Filmska ekipa najdulje će se zadržati upravo Odranskom polju gdje će provesti 25 od ukupno 54 dana produkcije

Prvi kadrovi filma snimljeni su sredinom rujna u Kijevu u okolici Knina, tijekom listopada snimanje se nastavlja u Odranskom Polju, pa u Lekeniku, a do završetka snimanja krajem studenog filmske će klape pasti na još tri lokacije u okolici Zagreba. Filmska ekipa najdulje će se zadržati upravo u Odranskom polju gdje će provesti 25 od ukupno 54 dana produkcije.

Klub raspjevanih mesara prvi je projekt koji će biti realiziran u okviru nedavno donesenih mjera poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi, a značajni krajobraz Odransko polje i Kijevo prve su filmske lokacije odabrane nakon opsežnog pregleda velikog broja mjesta diljem Hrvatske.

Iznimno zadovoljstvo odabranim lokacijama izrazio je i producent filma Lutz Weidlich: Nedavno uvedene mjere od 30% poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi potaknule su nas da istražujemo van dobro poznatih filmskih ruta. Sretni smo što smo pronašli dosad netaknute lokacije koje tvore tako važan dio naše priče, a koje bi prošle ispod naših radara da nije ovih hvalevrijednih mjera poticaja.

Ovo nije prvi put da su inozemne produkcije idealnu kulisu za snimanje pronašle upravo u Općini Lekenik gdje je početkom 1970-ih snimljen trostruki oskarovac Guslač na krovu zbog kojeg Lekenik i danas rado posjećuju filmski turisti. Posljednja domaća produkcija Lekenik i Odransko polje koristila je za snimanje domćeg filma Šegrt Hlapić.

Na filmu radi oko 150 hrvatskih filmskih djelatnika

Klub raspjevanih mesara nastaje u produkciji njemačke tvrtke Moovie, hrvatski pružatelj usluga je tvrtka Pakt Media, a u Hrvatskoj se snima zahvaljujući Programu poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koji provodi Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Na filmu radi oko 150 hrvatskih filmskih djelatnika i nekoliko pripravnika, a tijekom cijelog procesa snimanja bit će angažirano 620 statista. Nakon nedavnog castinga, oko stotinu statista u filmu bit će i sa područja Lekenika, Siska i Velike Gorice – stoji u priopćenju Pakt Medie.
Napominju da će za potrebe snimnja filma od 02.10. do 31.10. povremeno zatvarati cestu na 5 do 15 minuta na relaciji od pružnog prelaza pa do drvenog mosta u Odranskom polju, te 05. 11. u dijelu Turopoljske ulice u Lekeniku.